Bollensector extra onder vuur rond corso, maar wijst op duurzame stappen

Bollensector extra onder vuur rond corso, maar wijst op duurzame stappen

bron: Michiel Verbeek

Het bloemencorso van de Bollenstreek staat om de hoek. Aankomende zaterdag rijden iconische praalwagens, versierd met bloemen, in de jaarlijkse optocht door de regio. Het bloemencorso is het uithangbord voor de bollenteeltsector; een sector die al geruime tijd onder vuur ligt vanwege het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Maar volgens Johan Verschoor, bestuurslid van de Koninklijke Algemene Vereniging voor Bloembollencultuur (KAVB), wordt er te makkelijk geoordeeld. “Het is vooral een kleine groep die telkens kritiek uit. Ondertussen gebeurt er achter de schermen ontzettend veel om te verduurzamen.”

Bij de teelt van bloembollen wordt gebruikgemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen. Actiegroepen zoals Pesticide Action Network Netherlands en Extinction Rebellion claimen dat deze pesticiden enorme schade aanrichten aan natuurlijke ecosystemen. Daarbij zouden de chemicaliën niet alleen schadelijk zijn voor mensen die ermee werken, maar ook voor omwonenden. Eerdergenoemde groepen roepen dringend om verduurzaming binnen de sector.

Verschoor zegt dat er hier al veel aan gedaan wordt. Een voorbeeld dat hij noemt is de zogenoemde regiocertificering, waarbij vijftien kwekers – waaronder Verschoor zelf – vrijwillig inzicht geven in hun middelengebruik. “We vergelijken anoniem met elkaar wat we gebruiken. Dat leidt tot bewustwording. Je ontdekt dat je soms iets helemaal niet hoeft te spuiten of kunt overstappen op virusvrije rassen.”

Daarnaast kijkt de sector verder vooruit. Met het programma Toekomst Bloembollenvak heeft de KAVB doelen gesteld tot 2030, waaronder het verminderen en uitfaseren van schadelijke middelen. “We gebruiken nu al veel meer biologische producten dan vroeger,” zegt Verschoor.

Toch maakt de branche zich zorgen over de snelheid waarmee regels veranderen. “Sommige middelen verdwijnen zonder dat er goede alternatieven zijn. Dan ben je als teler erg kwetsbaar.”

Volgens Verschoor wordt de bollensector onterecht als zondebok gezien. “De chemie die wij gebruiken is streng gecontroleerd. In de supermarkt liggen producten met veel hogere residuen. Maar dat het beter kan en moet, daar werken we dagelijks aan.”

Johan gelooft niet dat een volledige overstap naar biologisch mogelijk is voor de sector: “We moeten realistisch blijven: volledig zonder chemie is op dit moment nog niet haalbaar. Net als mensen soms medicijnen nodig hebben, hebben planten dat ook.”

Er is ook kritiek op de duurzaamheid van het Bloemencorso. Verslaggever Merel Bolsenbroek ging langs bij de opbouwlocatie om uit te zoeken wat zij aan verduurzaming doen en of bollenteelt wel duurzaam kan.

Een van de partijen die kritisch is op de bollensector is de Partij voor de Dieren. Fractievoorzitter van de PvdD in Haarlem Jacqueline van den Broek was te gast in de talkshow om te praten over wat er volgens haar anders moet in de sector.

Over de auteur

Merel Bolsenbroek

Mijn naam is Merel Bolsenbroek. Ik heb altijd al een passie gehad voor verhalen vertellen, cultuur en het beter begrijpen van de wereld om me heen. Hoewel ik nog studeer, heb ik al een solide basis gelegd in het schrijven van artikelen, het interviewen van mensen, storytelling, verslaggeving en diepgaand onderzoek. Ik heb een scherp oog voor detail en ben enorm nieuwsgierig naar de wereld om mij heen. Tijdens mijn studie heb ik mij verdiept in onderwerpen zoals media-ethiek, nieuwsverslaggeving en cultuurjournalistiek, en heb ik al diverse journalistieke stukken geschreven voor SVJ Media. Ik blink uit in het voeren van interviews, het doen van onderzoek en het creatief vertellen van verhalen. Ik heb een natuurlijke aanleg om complexe onderwerpen op een heldere manier over te brengen. Ik ben vastbesloten om mijn vaardigheden verder te ontwikkelen en wil me graag richten op maatschappelijke kwesties zoals mensenrechten en klimaatverandering, maar ook op muziek en radiowerk. In de toekomst wil ik bijdragen aan bewustwording rondom urgente thema’s door middel van journalistiek. Daarnaast heb ik een grote passie voor radio, met name in de richting van muziek en shows. Ik geniet van de energie en het plezier die radio kan brengen en zou graag willen bijdragen aan programma’s die mensen samenbrengen door middel van muziek en boeiende gesprekken. Met mijn passie voor cultuur en verhalen die ertoe doen, wil ik me blijven inzetten voor waarheidsgetrouwe en impactvolle journalistiek. Mijn droom is om zowel als muziekjournalist als radiomaker aan de slag te gaan, waarbij ik impactvolle verhalen vertel en entertainment breng via verschillende mediaplatforms. E-mail: merel.bolsenbroek@student.hu.nl