Maand van de Groene Tuin, ook goed voor de bij

Maand van de Groene Tuin, ook goed voor de bij

bijen

Het Nationaal Biodiversiteitsplan ligt nu bij de Tweede Kamer. In reactie laten het WWF en andere natuurorganisaties weten dat dit actieplan niet genoeg is voor het herstel van de Nederlandse biodiversiteit. Naturalis en Beegrateful zetten zich in om duidelijk te maken dat bijen nodig zijn voor dit herstel. Dat doen zij door middel van de Nationale Bijentelling en de Maand van de Groene Tuin. Want een groene tuin is ook goed voor de bij.

Florence van Haastrecht is een van de oprichters van Beegrateful. Dit is een milieuorganisatie die in samenwerking met gemeenten fijne en gezonde leefomgevingen creëert en monitort. “Biodiversiteit is superbelangrijk, omdat je daar bijvoorbeeld klimaatverandering mee tegengaat. Want planten nemen CO₂ op”, legt Van Haastrecht uit.

In een stad is het lastiger om groener te leven en bijen aan te trekken. Volgens Van Haastrecht zijn er wel degelijk opties voor meer groen in het stadse leven: “Je hebt ontzettend veel buurtinitiatieven waar je bij kunt aansluiten. Het balkon kan natuurlijk ook al heel bijvriendelijk worden ingericht. Een onderzoek van Leiden toonde aan dat er op een geveltuintje van twee vierkante meter al 200 insectensoorten zijn gevonden. “Dit onderzoek bewijst dat echt elke vierkante meter telt”, zegt Van Haastrecht.

In openbare ruimtes van de stad kom je vaak verharding tegen, zoals tegels. Volgens Van Haastrecht kan de overheid dit veel groener maken, door plantenbakken neer te zetten en groenere daken en gevels te maken – dit in samenwerking met woningbouwverenigingen en projectleiders als groen initiatief.

Maar ook wijzelf kunnen een bijdrage leveren aan de biodiversiteit: door biologisch te kopen, een insectenhotel in de achtertuin te zetten en meer inheemse planten te laten groeien. “Dus kom in actie! Je kunt zelf vandaag al starten. Het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Alle kleine beetjes helpen”, legt Van Haastrecht uit terwijl ze fietsend bijen aan het tellen is, op de eerste dag van de nationale bijenteldag.

Vandaag start de Nationale bijentelling. Iedereen kan dan in hun achtertuin de bijen gaan turven. Hoe gaat het nu met onze bijen? Fatima Bongers bezocht Naturalis en sprak daar met Koos Biesmeijer, de wetenschappelijk directeur, om antwoord te krijgen op deze vraag.

Over de auteur

Elin Pronk

Ik ben Elin Pronk en ben 17 jaar. Ik kom uit Warmenhuizen in Noord-Holland. Vorig jaar ben ik voor havo geslaagd en nu studeer ik journalistiek op de hoge school Utrecht. Samen met onze klas publiceren wij elke week verschillende artikels over wat er gebeurd in de wijk Utrecht-Oost. Naast school vind ik reizen super leuk en gaaf. Ik ben erg nieuwsgierig en vind het leuk om nieuwe dingen te zien en ontdekken. Later hoop ik journalist te worden en mij te kunnen verdiepen in bepaalde onderwerpen die mij interesseren.