Minder vragen, meer animaties en een compleet andere opbouw. Sinds maandag 7 april 2025 is het theorie-examen voor het autorijbewijs helemaal vernieuwd. Het doel? Beter aansluiten bij de praktijk, maar wat betekent dat voor de leerlingen die hun rijbewijs willen halen? En voor de rij-instructeurs die hen begeleiden?
Het komt nu meer overeen
Rij-instructeur Jocelyn Biswane is voorzichtig positief over de veranderingen. Ze hoopt dat de nieuwe vorm leerlingen beter voorbereidt op het echte verkeer: “Ik hoop hiermee wel dat de leerlingen gewoon wat meer inzicht krijgen op hoe het gewoon realistisch in elkaar steekt.” Ze merkt in haar lessen vaak dat leerlingen het lastig vinden om een omslag van theorie naar praktijk te maken. “Wij benoemen dat ook vaak in de auto dat de theorie en de praktijk zijn toch twee verschillende dingen. En nu komt het wat meer overeen met elkaar.”
Niet fan van de cursus
Toch heeft Jocelyn ook zorgen. Ze ziet dat veel leerlingen kiezen voor een eendaagse cursus in plaats van uit een boek leren. “Ik adviseer ze wel gewoon echt het liefst uit boeken nog te leren en een aantal apps met oefenexamens te gaan downloaden. Maar de meeste kiezen toch voor zo’n cursus en dat vind ik wel wat minder.” Ze is kritisch op het ‘snel halen’ denken dat bij zulke cursussen hoort. “Als ze alleen de cursus doen, vind ik vaak dat het echt voor het kortetermijngeheugen is. Dus dan halen ze het examen, maar vervolgens kunnen ze het niet toepassen in de praktijk.”
Makkelijker
De vernieuwde opzet zou volgens het CBR niet makkelijker of moeilijker moeten zijn, maar Jocelyn denkt daar anders over. “Ik heb eerlijk gezegd geen idee eigenlijk. Maar ik zou misschien dan toch denken makkelijker. Omdat bijvoorbeeld leerlingen het vaak niet halen door één onderdeel. Omdat ze daar net te veel fouten hebben.” Nu mogen leerlingen in totaal zes fouten maken over het hele examen. Dat lijkt meer ruimte te geven voor fouten en dus ook voor slagen.
Het moet ook wel terecht zijn
Hoewel Jocelyn het haar leerlingen gunt om te slagen, is ze kritisch op te snelle routes: “Als ze het alleen maar redden met een dagcursus dan vind ik dat toch wel persoonlijk jammer. Ik moet dan wel wat meer mijn best gaan doen in de auto.” Tot slot benadrukt ze wat volgens haar echt telt: “Het moet ook wel terecht zijn. Dat je dan echt wel beschikken over de juiste informatie. En het ook echt in een koppie hebben.” Of het nieuwe examen leidt tot betere bestuurders? Dat moet de praktijk uitwijzen.
Luister deze videoreportage om erachter te komen hoe een instructeur voor de theoriecursus over het nieuwe theorie examen denkt: