Crisis in DR Congo: dit is er aan de hand

Crisis in DR Congo: dit is er aan de hand

In Democratische Republiek (DR) Congo woedt al jarenlang een storm van chaos. Al sinds 1994 wordt het land geteisterd door geweld vanuit andere landen of door eigen burgers. Maar in januari 2025 nam rebellengroep M23 de grondstofrijke stad Goma in; de gevolgen hiervan zijn genadeloos. Sindsdien is de situatie in DR Congo drastisch verergerd. Wat is er aan de hand in het land in centraal-Afrika?

Een land met het een na grootste regenwoud ter wereld, waarin zeldzame dieren leven, wordt overschaduwd door mensen die vluchten en een bloedbad aan overledenen. Vooral in het oosten van DR Congo wil het maar niet rustig worden. Bij de inname van de stad Goma, gelegen aan de grens met buurland Rwanda, vielen al velen doden. Bij de inname van de stad kreeg M23 steun in de vorm van wapens van de Rwandese regering. De gronden van deze gebieden zijn rijkelijk gevuld met grondstoffen als kobalt, die veel waard zijn. Deze stof wordt namelijk onder andere gebruikt voor het maken van batterijen van telefoons en laptops.

In onderstaande video wordt dieper ingegaan op de huidige situatie in Democratische Republiek Congo.

‘Er spelen meerdere redenen waarvoor de M23 geïnteresseerd is om zich te mengen in het conflict. Het gaat vooral om het krijgen van territoriale controle en het bemachtigen van controle op nationale grondstoffen’, vertelt Priscila Vazquez van Global Centre for the Responsibility to Protect.

Rwanda heeft zijn eigen verklaring voor het steunen van de M23. ‘Rwanda zegt dat het de M23 steunen om het gevecht aan te gaan tegen de Hutu’s, en daarmee ook zichzelf beschermen. Maar veel experts zeggen dat dit niet precies het geval is’, benadrukt Vazquez. De Hutu’s zijn een bevolkingsgroep afkomstig uit Centraal-Afrika. Deze groep leeft onder andere in Rwanda. In 1994 vond er een genocide plaats in Rwanda waarbij in 100 dagen 800.000 tot een miljoen mensen zijn vermoord door milities van de Hutu-gemeenschap. Veel Rwandezen vluchtten destijds naar DR Congo. Sinds die tijd zijn de gemoederen tussen deze twee landen altijd gespannen gebleven.

Over de auteur

Stef Planje

Mijn naam is Stef Planje, ik ben 21 jaar oud en redactielid van UPD8. Verder ben ik werkzaam voor de Nederlandse Volleybalbond waarvoor ik voornamelijk teksten schrijf. In mijn vrije tijd ben ik veel bezig met sport, muziek of lekker op stap gaan. See you later UPD8'er!