Factcheck: “De mannelijke testikels hebben smaakpapillen”

Factcheck: “De mannelijke testikels hebben smaakpapillen”

Een Amerikaans onderzoek uit 2013 stelt dat de mannelijke testikels smaakpapillen hebben. Op het sociale media platform TikTok gaan nu video’s in de rondte van mannen die hun ballen in sojasaus dippen om te testen of ze het kunnen proeven. Maar hoe zit het nou echt met die ‘testis’?

Tekst: Boris van Leeuwen 
Foto: PublicDomainVectors

Even terug naar het onderzoek: Taste perception: from the tongue to the testis. Dit dateert dus van juni 2013. Hierin staat dat er in de testikels smaakpapillen zitten die vergelijkbaar zijn met die in je mond. Doordat TikTokkers erachter kwamen dat dit bestond, is het onderzoek een nieuw leven in geblazen. Meerdere mensen hebben hun testikels in saus gedoopt. Zelf gaven ze aan dat ze ook echt daadwerkelijk de zoute smaak proefde. 

Dr. J.R. (Roan) Spermon is uroloog bij het St. Antonius Ziekenhuis. Hij is heel duidelijk. “Ja, er zitten inderdaad smaakpapillen in de mannelijke testikels.” Maar hij waarschuwt ook meteen. “Deze papillen zijn er alleen niet om dingen mee te proeven. Ze zitten echt in de ballen. Dus niet aan de buitenkant. Mocht je bij de smaakpapillen willen komen, en ik raad ten zeerste af dit te proberen, want dan moet je das bij de binnenkant zien te komen. En dan alsnog kan je niks proeven. Ze hebben simpelweg een heel andere functie dan de smaakpapillen in je mond.”

Voordat uroloog Dr. Spermon ons alles uitlegt over deze smaakpapillen, wilde ik eerst testen wat deze influencers nou voelde. Ik kan nu uit eigen ervaring concluderen dat er weinig te proeven valt bij mij beneden. Ja, het voelt gek en het tintelt wat. Maar smaak? Nee, niet te vinden.

Ze lijken misschien een beetje op de cellen op je tong, maar/alleen proeven doen ze niet. Ze zijn ook niet aangesloten op zenuwen die smaaksensaties naar de hersens brengen. “De functie van smaakreceptoren buiten het smaaksysteem is nog onduidelijk. Op sommige plekken lijken ze bepaalde suikers en aminozuren te detecteren. Maar van het overgrote deel van deze extra-orale receptoren is de functie onbekend.”

Wel staat er in het onderzoek dat de papillen vitaal zijn voor de vruchtbaarheid. De wetenschappers hebben muizen gefokt zonder receptoren voor zoet en umami. Deze muizen zouden dus nooit van sushi en snoep kunnen genieten. De wetenschappers kwamen er al gauw achter dat de muizen zonder de receptoren zich niet konden voortplanten. Verder onderzoek wees uit dat dat dit specifiek lag aan de smaakreceptoren op de teelballen. Door die chemisch uit te schakelen werden de muizen onvruchtbaar. Zo hebben ze dus zeker een belangrijke functie, maar niet die ene waar veel mannen op hoopte.

Maar klopt het nou dat mannen smaakpapillen in de testikels hebben? Ja, zeker. Maar hier proef je niks mee. Ze hebben een totaal andere werking, namelijk dat ze vitaal zijn voor de vruchtbaarheid. Op een chocoladetaart zitten om de smaaksensatie te ervaren zonder te eten? Nee, dat gaat ‘m (helaas) niet worden. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *