Supermarkten liggen er vol mee: kaas. In alle soorten en maten, gesneden of kilostukken. Maar hoe verhoudt die kaas zich tot ambachtelijke kaas van een kaasboer/winkel? Wat zijn de grootste verschillen?
Betty Koster, kaasretailer en auteur van vijf boeken over kaas, legt uit: “Supermarktkaas smaakt over het algemeen een stuk minder lekker dan ambachtelijke kaas. De kaas kan stug, rubberig en vooral smakeloos zijn. Dit komt omdat er in supermarktkaas ander stremsel en zuursel gebruikt wordt, maar ook omdat supermarkten kaas op prijs inkopen, waardoor ze kwalitatief minder zijn.”
Wat verder natuurlijk meteen opvalt is het prijsverschil. In de supermarkt betaal je zo’n negen euro voor een kilostuk Goudse kaas. In de kaaswinkel is dat misschien wel het dubbele.
Betty geeft aan welke soorten kaas volgens haar wél lekker en kwalitatief goed zijn: “Goeie kaas is smeuïg, en smaakvol, zonder toegevoegd zout. Dit wordt in veel supermarktkazen wel toegevoegd. Ambachtelijke kazen zijn het mooist als ze ook ‘rauwmelks’ zijn, dus op de boerderij gemaakt zonder verdere poespas. Alle bacteriën die in deze kazen zitten zijn goed voor het kalfje/lammetje, maar ook voor ons. Dit zijn tevens de smaakmakers in de kaas; als je de melk verhit, gaat veel van de originele smaak verloren.”
Redacteur Jelle Schmidt ging in Haarlem op bezoek bij kaaswinkel Het Oude Zuivelhuis, om na te vragen wat Old Amsterdam precies is, en hoe het zich verhoudt tot ambachtelijke oude kaas.