KOKEN OP KLOMPEN: Kruidenkaas verovert het kaasplankje

KOKEN OP KLOMPEN: Kruidenkaas verovert het kaasplankje

Kruidenkaas was ooit iets voor erbij, voor wie eens wat anders wilde dan gewone kaas. Maar tegenwoordig ligt het gewoon standaard in de winkel, in alle soorten en smaken. Het begon eigenlijk heel simpel. Door kruiden zoals bieslook, knoflook, brandnetel of fenegriek toe te voegen aan milde kaas, kreeg die ineens een stuk meer smaak. Perfect voor wie eens iets anders wilde, maar nog niet toe was aan blauwe schimmelkaas of een buitenlandse variant.

 

Tegenwoordig is er van alles te krijgen: smeerbare kruidenkaasjes, harde plakken met stukjes kruiden erin, je vindt ze overal. Op markten, in boerderijwinkels en gewoon in de supermarkt. En qua smaken? Alles van truffel-knoflook tot Italiaanse kruiden en zelfs lavendel komt voorbij. Sommige soorten hebben een eigen naam of komen uit een specifieke streek, andere heten simpelweg ‘kaas met iets extra’s’. Kaasspecialist Sjors Zuurhout zegt daarentegen dat er niet zoveel verschil zit tussen de twee: “De basis van kruidenkaas is vaak jong belegen. En dan wordt er een kruidenmengsel toegevoegd. Dus het is niet zozeer een hele andere kaas. Het is gewoon een jong belegen met kruiden toevoeging en dat maakt niet zozeer de textuur anders. Maar wel de smaak.”

 

Waarom het zo populair wordt? Omdat mensen steeds meer variatie én gemak zoeken. Kruidenkaas is net even wat anders, maar zonder gedoe. Lekker op een toastje, door een salade of gewoon op brood. Ook het feit dat veel van die kazen lokaal en ambachtelijk gemaakt worden, spreekt mensen aan. “Als kaasspecialist hou je je een beetje aan de vraag van de consument. Omdat mensen steeds meer ambachtelijk willen eten merken wij ook dat er steeds meer vraag is naar deze kazen. Ik denk dat dit deels ook wel komt door de afwisseling die mensen soms nodig hebben”, zegt Sjors.

Toch is kruidenkaas vooral een leuke aanvulling geen vervanger vindt hij. “Jonge, belegen en oude kaas blijven voor veel mensen de klassiekers. Maar als je iets anders wilt of indruk wilt maken met iets origineels op tafel, dan zit je met kruidenkaas helemaal goed.”

 

 

Verslaggever Robin te Winkel ging langs bij een Boers-Leidse kaasboerderij (een van de meest traditionele kazen in Nederland bekend om zijn komijn). Hier dook hij in het bereidingsproces van deze soorten kaas. Beluister het hieronder!

 

Over de auteur