KOKEN OP KLOMPEN: Blauw, wit en vol smaak: de status van schimmelkaas in Nederland

KOKEN OP KLOMPEN: Blauw, wit en vol smaak: de status van schimmelkaas in Nederland

Bron: Creative Commons - Schimmelkaas

Schimmelkazen: je houdt ervan of je gruwelt ervan. In het Nederlandse kaaslandschap blijven deze uitgesproken kazen een nicheproduct. Ondanks hun rijke smaken en culinaire veelzijdigheid blijkt uit cijfers dat de populariteit van schimmelkazen al jaren stabiel blijft. “De cijfers laten geen significante stijging of daling zien van de populariteit van schimmelkaas,” vertelt kaasexpert Pierre Dietz van de kaasbar in Utrecht. “Ze hebben een trouwe, maar vrij constante schare liefhebbers.”

 

Dat betekent niet dat schimmelkaas niet op waarde wordt geschat. Integendeel: in delicatessenwinkels en op kaasplankjes tijdens feestjes is blauwader- of witschimmelkaas niet meer weg te denken. Toch blijven veel consumenten huiverig. De scherpe geur, de uitgesproken smaak en vooral het uiterlijk van de kaas zorgen regelmatig voor afkeer. Volgens de kaasexpert is dat niet zo vreemd: “Ik denk dat ze schimmel logischerwijs associëren met verrot eten. Alleen dat idee weerhoudt ze al van het eten van schimmelkaas”, vertelt Pierre Dietz

 

Dat vooroordeel over de delicatesse is echter onterecht. Schimmelkazen worden met zorg en precisie gemaakt. De schimmels die tijdens het rijpingsproces worden toegevoegd, zijn veilig én verantwoordelijk voor de bijzondere smaken waar kenners zo van houden. Zo zorgt Penicillium roqueforti voor het karakteristieke blauwe marmer van roquefort, terwijl Penicillium camemberti de romige korst van brie en camembert vormt.

 

Hoewel een echte doorbraak onder het grote publiek uitblijft, lijkt de toekomst van schimmelkaas in Nederland veiliggesteld. De populariteit mag dan niet groeien, de waardering onder fijnproevers is groot.

 

Ben je benieuwd hoe je überhaupt kaas maakt of hoe je nou een echt goede Nederlandse schimmelkaas maakt? Beluister dan hieronder de korte audio reportage waar Noé Mazel langs ging bij kaasboerderij Oudwijker in Lopikerkapel.

 

Over de auteur

Noé Mazel

Noé Mazel (2006) is een opkomend journalist woonachtig in Soest. Hij is vooral geïntreseerd in culinaire, sport en landelijk nieuws. Noé heeft een achtergrond bij Ajax life. In zijn jongere jaren maakte hij al filmpjes en later ook kookvideo's. Gedreven door nieuwsgierigheid zet hij zijn eerste stappen naar een volgroeide journalist. Hij houdt enorm van reizen en probeert op deze manier meer over de wereld te leren.