Marine Le Pen vecht veroordeling aan te midden van politieke onrust

Marine Le Pen vecht veroordeling aan te midden van politieke onrust

Bron: Remi Noyon

Marine Le Pen, leider van het Franse Rassemblement National, heeft beroep aangetekend tegen haar recente veroordeling wegens verduistering van Europese fondsen. Op 31 maart werd ze veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf, waarvan twee effectief, en een boete van 100.000 euro. Daarnaast is ze vijf jaar uitgesloten van publieke ambten, wat haar deelname aan de presidentsverkiezingen van 2027 onmogelijk maakt. 

De zaak draait om het onrechtmatig gebruik van EU-gelden tussen 2004 en 2016, waarbij partijmedewerkers als parlementaire assistenten werden opgevoerd. Le Pen ontkent de beschuldigingen en noemt de veroordeling een “politieke afrekening”. 

Volgens politicoloog Laurent Chambon Guéguen raakt deze zaak de partij op verschillende manieren. “Een deel van de aanhang van de Rassemblement National is zo extreem en racistisch dat het hen eigenlijk niet uitmaakt. Maar een ander deel, dat vooral tegen het systeem is, is teleurgesteld dat het nu officieel is dat Marine Le Pen gefraudeerd heeft.” 

Daarnaast speelt de internationale positie van Le Pen haar partij parten. “Ze werd betaald door Poetin en was super pro-Trump. Nu Trump en Poetin niet populair zijn in Frankrijk, schaadt dat de partij. Frankrijk is van oudsher kritisch tegenover Amerika, en de banden van Le Pen met deze leiders vallen nu niet goed.” 

De uitspraak heeft geleid tot massale protesten van Le Pen-aanhangers in Parijs. Tijdens een bijeenkomst vergeleek Le Pen haar situatie met de vreedzame strijd van Martin Luther King. Centristische en linkse partijen organiseerden daarop tegenprotesten, uit vrees voor verdere radicalisering. 

Toch verwacht Chambon Guéguen geen grote omslag. “Een deel van haar achterban is sowieso al zo geradicaliseerd, echt fascistisch. Ik weet niet of die mensen nog radicaler kunnen worden, gelukkig maar. En een ander deel zou zich juist kunnen afkeren van de partij.” 

Verder wijst hij op de bredere context binnen de Franse politiek. “Het is opvallend dat zij nu als een van de weinigen niet meer verkiesbaar is, terwijl bijna alle ministers en ook Macron zelf te maken hebben gehad met justitie. Het is niet handig dat je een politiek personeel hebt waarvan veel mensen eigenlijk in de gevangenis horen te zitten.” 

Le Pen zet zich zelf neer als een slachtoffer van het systeem, maar hoe geloofwaardig is deze aanpak? Luister hieronder naar hoe naar deze aanpak gekeken wordt.

 

Over de auteur

Nieske Koops

Nieske Koops (1999) is een journalist die zich graag bezighoudt met maatschappelijke thema’s en daar onderzoek naar doet. Als kind was Nieske erg nieuwsgierig en vol met vragen. Na een loopbaan in de jeugdzorg heeft ze besloten het roer om te gooien. Daar heeft ze geleerd om echt naar mensen te luisteren en ze vooral te zien. De mensen die een hardere stem nodig hebben, daar wil Nieske voor spreken. Iets uitzoeken tot op de bodem is waar Nieske zich graag mee bezighoudt. Nieske studeert journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ze houdt zich de komende tijd bezig met nieuws uitbrengen over Utrecht centrum, ze heeft zin om deze uitdaging met beide handen aan te gaan pakken. Voor vragen of tips is Nieske te bereiken via: nieske-dineke@hotmail.com