Er worden al langere tijd meerdere campagnes georganiseerd tegen verslavende middelen. Deze campagnes worden georganiseerd om deze middelen terug te dringen. Maar hebben deze maatregelen effect? En wat is nou het uiteindelijke doel?
Tegen alcohol organiseert Ik Pas maanden waarin zij mensen ondersteunen te stoppen met drinken. “Dat doen wij middels een social media campagne. Deze campagne heeft effect want uit onderzoek blijkt dat mensen een half jaar na Ik Pas 30% minder drinken dan vroeger.” Vertelt campagneleider Martijn Planken.
“Maar campagnes zijn middelen met weinig effect. Campagnes zijn alleen effectief als zij ondersteund worden door bepaalde maatregelen die getroffen worden. De overheid en de regering kunnen natuurlijk een bijdrage leveren aan campagnes door het effectueren van beleid.”
Om naar de campagnes aan de nicotine kant te kijken heb ik in Muiden afgesproken met Tom Voeten. Hij is voorzitter van clean air Nederland.
Alleen zit het met alcohol anders dan met roken: “Tabak mag niet meer verkocht worden op heel veel plekken. Hier bevinden zich agressieve maatregelen die we met de bank heel consequent hebben doorgevoerd sinds de jaren 80. Daardoor veranderde de blik op roken van de maatschappij. Maar bij alcohol hebben we hetzelfde gevoel.” Aldus Planken.
“Bij alcohol moeten al die maatregelen nog worden genomen, terwijl er wel een draagfactor is in de samenleving.”