Podcast Koken op Klompen – aflevering 2: Kaas

Podcast Koken op Klompen – aflevering 2: Kaas

Volgens foodtrendwatcher Anneke Ammerlaan is kaas niet zomaar een plakje op brood, maar een diepgeworteld onderdeel van de Nederlandse eetcultuur. “Kaas is ooit ontstaan uit de noodzaak om melk houdbaar te maken,” vertelt ze, “vroeger had je geen koelkasten.”

Hoewel kaas nog steeds populair is, is de manier waarop we het eten veranderd. “Oudere generaties zweren bij een bruine boterham met kaas – nooit wit brood – maar bij jongeren zie je een andere trend,” zegt Ammerlaan. Jongeren verwerken kaas liever in salades, warme gerechten of op borrelplanken. “Het blokje kaas met een vlaggetje bestaat nog steeds, maar nu ligt er brie, manchego en zelfs pestokaas naast”, wat volgens Anneke een toeristenkaas is.

Nederland blijft een land van harde kazen, maar het aanbod is enorm gegroeid. “Kijk maar in de supermarkt, daar zie je talloze soorten geraspte kaas. En als vleesconsumptie afneemt, grijpen mensen weer sneller naar kaas als eiwitbron,” legt ze uit. “Oude kaas zit vol umami – dat bouillonachtige, bevredigende smaakje. Een klein stukje kan al genoeg zijn.”

Haar favoriete Nederlandse kaas? “Die koop ik bij Martin Schyns op een markt in Amsterdam. Hij werkt met melk van hobbyboeren. Iedere keer is de kaas anders – puur, rauwmelks en vol karakter.” En of zij zelf graag een bruine boterham met kaas eet? “Nooit,” lacht ze, “maar gesmolten over een gerecht? Heerlijk.”

Luister hieronder de tweede aflevering van de podcast Koken op Klompen van 14-04-2025, met als thema: kaas.

Over de auteur

Merel Bolsenbroek

Mijn naam is Merel Bolsenbroek. Ik heb altijd al een passie gehad voor verhalen vertellen, cultuur en het beter begrijpen van de wereld om me heen. Hoewel ik nog studeer, heb ik al een solide basis gelegd in het schrijven van artikelen, het interviewen van mensen, storytelling, verslaggeving en diepgaand onderzoek. Ik heb een scherp oog voor detail en ben enorm nieuwsgierig naar de wereld om mij heen. Tijdens mijn studie heb ik mij verdiept in onderwerpen zoals media-ethiek, nieuwsverslaggeving en cultuurjournalistiek, en heb ik al diverse journalistieke stukken geschreven voor SVJ Media. Ik blink uit in het voeren van interviews, het doen van onderzoek en het creatief vertellen van verhalen. Ik heb een natuurlijke aanleg om complexe onderwerpen op een heldere manier over te brengen. Ik ben vastbesloten om mijn vaardigheden verder te ontwikkelen en wil me graag richten op maatschappelijke kwesties zoals mensenrechten en klimaatverandering, maar ook op muziek en radiowerk. In de toekomst wil ik bijdragen aan bewustwording rondom urgente thema’s door middel van journalistiek. Daarnaast heb ik een grote passie voor radio, met name in de richting van muziek en shows. Ik geniet van de energie en het plezier die radio kan brengen en zou graag willen bijdragen aan programma’s die mensen samenbrengen door middel van muziek en boeiende gesprekken. Met mijn passie voor cultuur en verhalen die ertoe doen, wil ik me blijven inzetten voor waarheidsgetrouwe en impactvolle journalistiek. Mijn droom is om zowel als muziekjournalist als radiomaker aan de slag te gaan, waarbij ik impactvolle verhalen vertel en entertainment breng via verschillende mediaplatforms. E-mail: merel.bolsenbroek@student.hu.nl