Volgens foodtrendwatcher Anneke Ammerlaan is kaas niet zomaar een plakje op brood, maar een diepgeworteld onderdeel van de Nederlandse eetcultuur. “Kaas is ooit ontstaan uit de noodzaak om melk houdbaar te maken,” vertelt ze, “vroeger had je geen koelkasten.”
Hoewel kaas nog steeds populair is, is de manier waarop we het eten veranderd. “Oudere generaties zweren bij een bruine boterham met kaas – nooit wit brood – maar bij jongeren zie je een andere trend,” zegt Ammerlaan. Jongeren verwerken kaas liever in salades, warme gerechten of op borrelplanken. “Het blokje kaas met een vlaggetje bestaat nog steeds, maar nu ligt er brie, manchego en zelfs pestokaas naast”, wat volgens Anneke een toeristenkaas is.
Nederland blijft een land van harde kazen, maar het aanbod is enorm gegroeid. “Kijk maar in de supermarkt, daar zie je talloze soorten geraspte kaas. En als vleesconsumptie afneemt, grijpen mensen weer sneller naar kaas als eiwitbron,” legt ze uit. “Oude kaas zit vol umami – dat bouillonachtige, bevredigende smaakje. Een klein stukje kan al genoeg zijn.”
Haar favoriete Nederlandse kaas? “Die koop ik bij Martin Schyns op een markt in Amsterdam. Hij werkt met melk van hobbyboeren. Iedere keer is de kaas anders – puur, rauwmelks en vol karakter.” En of zij zelf graag een bruine boterham met kaas eet? “Nooit,” lacht ze, “maar gesmolten over een gerecht? Heerlijk.”
Luister hieronder de tweede aflevering van de podcast Koken op Klompen van 14-04-2025, met als thema: kaas.