De Eerste Landelijke Dag van de Fietshelm

De Eerste Landelijke Dag van de Fietshelm

Op 20 april is de eerste landelijke dag van de fietshelm. Hiermee willen Artsen voor Veilig fietsen het belang van de fietshelm onder de aandacht brengen, vooral bij de ouderen en kinderen. Het dragen van een helm vermindert de kans op ernstig hersenletsel met 60 procent, een dodelijk hersenletsel zelfs met 71 procent. 

De afgelopen tien jaar is het aantal fietsers dat bij een ongeluk ernstig gewond raakt een derde toegenomen. Een van de oorzaken hiervan is de toename van elektrische fietsen in het verkeer. Steeds meer mensen ruilen hun scooter in voor een e-bike, hierdoor neemt het aantal fietsuren in Nederland toe. Fietsers die een ongeluk krijgen op een elektrische fiets hebben een grote kans op een schedel en/of hersenletsel en ook breuken of bloedingen elders in het lichaam. Een fietshelm kan dit leed besparen en zorgt dat de klap van de val wordt verdeeld over een groter

Bij het MCL delen ze kinderfietshelmen uit aan medewerkers en voorbijgangers. Gedeputeerde Avine Fokkens van de Provincie deelt ze samen met Jeroen Poos uit. Fietsen met een helm kan sullig voelen, maar door de fietshelm te normaliseren bij de kinderen hopen ze dat dit gevoel weggaat. “Het sulletje in deze actie is juist de held”, vertelt Traumachirurg Jeroen Poos.

Over de auteur

Susanna Schellenbach Bueno

Student Journalist aan de Hogeschool Utrecht.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.