Welke gevolgen merken we vandaag de dag nog van de Franse tijd in Nederland?

Welke gevolgen merken we vandaag de dag nog van de Franse tijd in Nederland?

Vanaf 1795 is Nederland een vazalstraat van Frankrijk. Als Napoleon in 1799 aan de macht komt in Frankrijk is hij niet tevreden met het functioneren van Nederland als onafhankelijke staat. Hij besluit zijn broertje Lodewijk op de troon te zetten in Nederland en tussen 1810 en 1813 is Nederland zelfs officieel deel van het Franse Keizerrijk. De Fransen voeren ingrijpende veranderingen door, waarvan we sommigen nog tot op de dag van vandaag terugzien.

De meest ingrijpende verandering voor Nederlandse burgers tijdens de Franse annexatie was de invoering van de dienstplicht, zo zegt historicus Jelle Lammerts van Bueren: “Wat Napoleon I wel deed was soldaten ronselen voor zijn legers door een dienstplicht, met natuurlijk als bekendste voorbeeld de veldtocht naar Rusland. Conscriptie was zeer ingrijpend voor Nederlandse burgers, aangezien zij nu technisch gezien Franse burgers waren en daarom gewoon opgeroepen konden worden.”

Een ander bekend gevolg van de Franse tijd in Nederland zou zijn dat alle Nederlanders een achternaam kregen. Het verhaal gaat dat niet alle Nederlanders dit toentertijd heel serieus namen. Daarom zouden er vandaag de dag mensen rondlopen met de achternaam ‘Poepjes’ of ‘Naaktgeboren’. Er is echter geen enkel historisch bewijs dat dit verhaal klopt en veel van de ‘rare’ achternamen die we vandaag tegenkomen zijn te traceren naar een andere herkomst.

Daarbij voerden de Fransen in 1809, toen Nederland officieel het Koninkrijk Holland heette, een overkoepelend wetboek in. Hierdoor worden persoonlijke vrijheden van burgers in de wet vastgelegd. Dit wetboek is de basis voor de grondwet die we vandaag de dag in Nederland hebben. Het is voor het eerst dat er het bestuur van Nederland op zo’n manier gecentraliseerd geregeld is.

Volgens Lammerts van Bueren is dit wetboek de voornaamste verandering die we vandaag nog terugzien: “Ik denk dat het voornamelijk de veranderingen van het Koninkrijk Holland zijn die we nog altijd zien, zoals in de basis van onze wetten. Daarnaast kregen we deels door de val van Napoleon een monarchie onder het huis van Oranje-Nassau. Daarvan gaan we de gevolgen aankomende zaterdag weer zien!”

Benieuwd naar hoe de Franse tijd in Nederland verliep? Bekijk hieronder de explainer video!

Over de auteur