Bewering
In het tv-programma Tijd voor MAX deed voedingsdeskundige Nanneke Schreurs een opvallende uitspraak: “Slokjes water drinken is niet goed voor je lichaam, je moet bulkdrinken.” Ze beweert dat het lichaam anders elke keer het water moet verwerken, je hiermee je dorstgevoel verstoort en dat dit belastend zou zijn; je lichaam zou namelijk tijd nodig hebben om te herstellen. Maar klopt dat wel?
Oordeel
Ongefundeerd en onjuist
Onderzoek
De claim van Schreurs staat haaks op bestaande medische kennis. Om de uitspraak te controleren, sprak ik met dr. Liffert Vogt, internist-nefroloog aan Amsterdam UMC en gespecialiseerd in de werking van de nieren. Daarnaast heb ik onderzoeken en artikelen gezocht en gelezen over dit onderwerp, zoals die van Harvard Health, EFSA en de Mayo Clinic om wetenschappelijke onderbouwing te vinden.
Wat gebeurt er met water in je lichaam?
Volgens dr. Vogt is het idee dat slokjes water slecht zijn “onzin”. Het lichaam beschikt over een uiterst nauwkeurig regelsysteem dat de waterbalans constant bewaakt. Wanneer je een kleine hoeveelheid water drinkt, detecteert je lichaam dit direct via de bloedconcentratie en hormonale signalen. Als je te weinig vocht hebt, krijg je dorst – een betrouwbaar biologisch signaal, aldus Vogt.
“De nieren verwerken continu vocht, ongeacht of je in kleine beetjes of grote hoeveelheden drinkt. “Je nieren hoeven nergens van ‘bij te komen’. Ze zijn altijd bezig,” stelt Vogt.
Hoeveel water heb je écht nodig?
De mythe dat je 2 liter water per dag moet drinken is al eerder ontkracht. Volgens EFSA (European Food Safety Authority) hangt de vochtbehoefte vooral af van leeftijd, geslacht, temperatuur, lichaamsbeweging en gezondheid. Dit bevestigt dr. Vogt: “Het verschilt per persoon.” Geen enkel officieel instituut adviseert bulkdrinken als een betere methode en dr. Vogt ook niet. “Drink gewoon wanneer je lichaam aangeeft dat je dorst hebt.”
Is ‘bulkdrinken’ beter?
Volgens Schreurs moeten we water in één keer drinken, zodat ons lichaam het “echt opneemt”. Dat klopt niet. Studies zoals die gepubliceerd in PubMed tonen aan dat het lichaam water efficiënt absorbeert, ongeacht of het in kleine slokjes of grotere hoeveelheden wordt gedronken.
Sterker nog: te veel water ineens drinken kan leiden tot hyponatriëmie (watervergiftiging), waarbij het natriumgehalte in je bloed gevaarlijk laag wordt.
Wat zeggen experts?
Dr. Vogt is kritisch op de uitspraken van Schreurs:
“Deze mevrouw doet uitspraken zonder medische onderbouwing. Ze zegt niet waar haar informatie vandaan komt en heeft geen juiste scholing gehad over het menselijk lichaam om zo’n uitspraak te maken.”
Hij waarschuwt voor gezondheidsclaims van influencers zonder medische scholing. “Het wordt gepresenteerd als een leefstijl, maar het is feitelijk misinformatie. We zijn in Nederland veel te veel bezig met water drinken als trend, terwijl we beter kunnen letten op onze inname van vetten.”
Conclusie
Er is geen wetenschappelijk bewijs dat het drinken van kleine slokjes water slecht is – en bulkdrinken beter is voor je lichaam. Het lichaam reguleert de waterbalans zelf op een slimme en efficiënte manier. Gezonde mensen kunnen gewoon vertrouwen op hun dorstgevoel, zoals bevestigd door internist-nefroloog Liffert Vogt en verschillende voedingsinstituten.
De claim van Nanneke Schreurs is ongenuanceerd, ongefundeerd en gaat in tegen medisch-wetenschappelijke inzichten en is hierbij onjuist.