Bier: van middeleeuwse dorstlesser tot cultureel erfgoed

Bier: van middeleeuwse dorstlesser tot cultureel erfgoed

Bron: ANP

Bier is overal. In je koelkast, op het terras, bij het eten en in de geschiedenisboeken. Dat weet Leendert Alberts als geen ander. Hij is historicus en kenner van de Nederlandse biercultuur. “Bier is al eeuwenlang onderdeel van ons dagelijks leven. In de middeleeuwen dronken mensen het zelfs liever dan water, want bier was lekkerder en voedzamer.” vertelt hij. Het ging niet alleen om dorst. Bier was voeding, een sociaal bindmiddel en een handelswaar.

Al in de dertiende eeuw werden brouwers in steden als Haarlem en Delft gereguleerd. “Stadsbesturen hielden toezicht op receptuur en brouwtechnieken. Bier moest betrouwbaar zijn. Je kon er immers niet ziek van worden.” Die strikte aanpak is volgens Leendert de basis van onze latere wet- en regelgeving rond voedselproductie.

In de late middeleeuwen werd bier big business. “Brouwerijen waren economisch zwaargewichten, soms met internationale export,” zegt Leendert. “Er zijn archieven vol brieven van koopmannen die speciaal om bier uit Gouda of Haarlem vroegen.” Maar in de negentiende eeuw veranderde alles. De opkomst van industriële pils verdreef het ambachtelijke bier bijna volledig. Tot er rond de jaren ’80 een kentering kwam: “Toen begon de craftbierrevolutie, eerst in Amerika, later ook in Nederland.”

Nu is bier weer persoonlijk, creatief en lokaal. “Je kunt tegenwoordig steeds meer over bier praten,” lacht Leendert. Zelf drinkt hij graag een Belgische Rodenbach of een Utrechtse van VandeStreek.

Maar hoe komt zo’n biertje nou eigenlijk tot stand? Wat gebeurt er allemaal voor het in je glas belandt?

In de reportage duiken we in de wetenschap achter bier. Van gist en schuim tot geur en fermentatie: hoe zorgen biologie en scheikunde voor dat perfecte biertje? Kijk mee, proef mee en ontdek dat bier niet alleen lekker, maar ook slim gebrouwen.

Over de auteur

Quinty Setligt

Mijn naam is Quinty Setlight. Ik ben verslaggever voor SvJ media in de gemeente Utrecht. Als beginnend journalist wil ik iedereen graag een kans geven om hun verhaal te vertellen. Ik interesseer me vooral in sociale en culturele onderwerpen. Met mijn enthousiasme hoop ik zoveel mogelijk mensen te informeren over het nieuws. Wie weet zie je me over een paar jaar wel voorbij komen bij NOS Stories, BNNVARA of lees je een artikel van mij in je favoriete tijdschrift.