Netflix-serie Heartstopper steelt harten van queer tieners

Netflix-serie Heartstopper steelt harten van queer tieners

Een zoetsappig verhaal over twee middelbare scholieren die verliefd worden is niets nieuws. Maar toch is de nieuwe Netflix-serie Heartstopper op dit moment razend populair. Volgens superfan Boudine Griesdoorn (17) komt dat door de luchtige manier waarop *queer zijn wordt gerepresenteerd. “Als er representatie is, wordt de persoon meestal niet geaccepteerd”, vertelt Griesdoorn. “Maar dit is juist een vrolijk verhaal.”

*Queer is een parapluterm voor iedereen binnen de LHBTIQ+-gemeenschap

Foto: Boudine Griesdoorn

In acht afleveringen van 30 minuten volg je het verhaal van het liefelijke buitenbeentje Charlie Spring en de populaire rugbyspeler Nick Nelson. De Britse jongens zijn nog maar 15 en 16 jaar oud en proberen, net als iedere andere puber op de middelbare school, hun draai te vinden in het leven. Al snel trekken Charlie en Nick gedurende dit proces naar elkaar toe – en worden ze smoorverliefd. Maar natuurlijk gaat dit niet zonder slag of stoot.

Dat veel mensen fan zijn van het duo blijkt al gauw. Binnen een korte tijd werd de show namelijk maar liefst 52 miljoen keer bekeken op Netflix. Ook heeft de tv-serie nu al een gemiddelde van 8.9 op online databank IMDB, terwijl deze slechts drie weken geleden uitkwam. Dit cijfer is gebaseerd op meer dan 28 duizend stemmen. 550 van deze mensen lieten ook een korte recensie achter. Zo reageerde een enthousiaste kijker; “Waar waren verhalen en televisieprogramma’s zoals Heartstopper toen ik ze nodig had, omdat ik gepest werd op school?”. Een ander beschreef de show als “de LGBTQ+ tienerversie van een Hallmarkserie”.

Ook bij Savannah Bay, een feministische en activistische boekwinkel in het centrum van Utrecht, merken ze de snelgroeiende populariteit van de serie. Heartstopper is namelijk een adaptie van een serie van vier graphic novels die in 2018 verschenen op het sociale mediaplatform Tumblr. Zowel de boeken als de tv-serie zijn geschreven door de prijswinnende young adult-auteur Alice Oseman. Daarnaast tekende de multi-getalenteerde Oseman zelf de illustraties voor de boeken – en de oplettende kijker kan haar zelfs gespot hebben in een scène in de serie.

Sinds de release op Netflix gaat de verkoop van de boeken bij Savannah Bay dus in een stijgende lijn. “Ik merk dat er vaker naar de boeken wordt gevraagd in de winkel”, meldt winkelmedewerker Robin aan Upd8 News. In veel andere Nederlandse winkels is de reeks compleet uitverkocht vanwege de overweldigende vraag. Wereldwijd zijn er inmiddels al meer dan een miljoen kopieën verkocht.

Wat de boeken volgens Robin zo aantrekkelijk maakt, is dat ze zo toegankelijk zijn. “Je hoeft geen fanatieke lezer te zijn om eraan te beginnen.” Ook is het natuurlijk heel actueel. “Ik denk dat er veel mensen zijn die het momenteel heel belangrijk vinden om zich hierin te verdiepen of zich ermee kunnen identificeren. Dat is ook de reden dat ik het zelf lees.”

Thirza van den Berg (22) is het hiermee eens. Ze leest normaal gesproken niet veel vanwege haar zware dyslexie, maar het eerste Heartstopper-boek las ze binnen een uur uit. Hierna is ze gelijk naar de boekwinkel gegaan om de overige drie delen te kopen, omdat ze zo enthousiast was. “Het was een euforisch gevoel, eindelijk was er een boek waar ik makkelijk doorheen kwam én waarin ik mezelf als biseksueel persoon terug kon zien.”

Boudine Griesdoorn voegt hieraan toe dat Heartstopper zich onderscheidt van andere series met LHBTIQ+’ers vanwege de diversiteit aan verschillende seksualiteiten en genderidentiteiten. “Het is echt heel realistisch. Er zit bijvoorbeeld een trans personage in de serie dat gespeeld wordt door een jonge trans vrouw. Ook komt er in de boeken iemand voor die aseksueel is, wat je in andere queer series vrijwel nooit ziet. Vaak ligt de focus daar nog enorm op homoseksuele mannen die verliefd worden, terwijl de gemeenschap zoveel breder is dan dat.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *