Afgelaste wedstrijden en gebrek aan budget: hoe ontwikkeling van jonge wielrenners belemmerd wordt

Afgelaste wedstrijden en gebrek aan budget: hoe ontwikkeling van jonge wielrenners belemmerd wordt

De NAVO-top die afgelopen maand plaats heeft gevonden in Den Haag is van grootse geopolitiek belang. Maar de top vergt veel politietroepen die daardoor niet beschikbaar zijn om de veiligheid te garanderen bij een wielerwedstrijd. Tot overmaat van ramp liet de KNWU in januari weten door geldgebrek te stoppen met het nationale belofte team waar wielrenners onder 23 jaar zichzelf in de kijker kunnen rijden. Maar daar is met behulp van kleinere Nederlandse ploegen een oplossing voor gekomen.

“Ik was nogal verbaasd toen ik dat nieuws hoorde”. Michael Megens is ploegbaas van wielerploeg Metec-Solarwatt. Een ploeg die vooral bekend staat om de vele talenten die het voortgebracht heeft. “Samen met andere ploegen en de KNWU zijn we in gesprek gegaan en hebben wij een deel van de kosten op ons genomen.” De beloftenploeg van Nederland neemt deel aan de grootste wedstrijden voor wielrenners onder 23 jaar. Waaronder het WK, EK en de Ronde van de Toekomst. Die laatste wedstrijd is een soort mini-Tour de France.

Dit soort wedstrijden zijn de kans voor talentvolle renners om zichzelf te laten zien aan de grote professionele ploegen in de wielerwereld. Er ontbreken al veel wedstrijden door de NAVO-top dus zonder deze grote wedstrijden zou er weinig overblijven voor wielrenners om zich te ontwikkelen tot het hoogste niveau van de sport. En dat is hard nodig, uitzonderingen daargelaten ziet de toekomst van de Nederlandse wielersport er enigszins karig uit. Steeds minder kinderen zijn lid van een wielerclub en bij het ontwikkelingsteam van Team Visma-Lease a Bike, nederlands grootste wielerploeg, rijdt maar één Nederlander.

De oplossing ligt bij de basis, hoe leidt je beginnende wielrenners op en verlaag je de drempel tot de sport? Kijk de reportage hieronder:

Over de auteur

Mendel Vollaers

Mendel Vollaers is een eerstejaars student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Hij is opgegroeid in de Pijp in hartje Amsterdam. Mendel rondde het Gymnasium af op het Hyperion Lyceum in Amsterdam-Noord waarna hij kort de studie geschiedenis volgde aan de Universiteit van Amsterdam. Met interesses in sport, muziek en relevante maatschappelijke thema’s probeert hij zich te vestigen in de wereld van de journalistiek.