De discussie over de transgenderwet blijft actueel, ook al lijkt aandacht vanuit de politiek en de media te zijn afgenomen. Hier is recent abrupt verandering in gekomen nadat staatssecretaris Teun Struycken van Rechtsbescherming (NSC) het voorstel voor een nieuwe transgenderwet heeft ingetrokken. Evelien Snel, is zelf transgender vrouw, activist en voorzitter van Vereniging Genderdiversiteit. Zij kijkt met gemengde gevoelens naar de ontwikkelingen rondom de wet. “Stapje voor stapje zijn er in de afgelopen decennia verbeteringen gekomen,” vertelt ze. “Maar nu is de voortgang gestokt.”
De transgenderwet zou het voor mensen eenvoudiger maken om hun geslachtsregistratie te wijzigen, zonder dat daarvoor een medische verklaring nodig is. “Dat je voor zoiets persoonlijks een deskundige nodig hebt, is onzinnig. Je voelt zelf wel of je man of vrouw bent,” aldus Evelien. Zelf moest ze jarenlang wachten voordat ze haar paspoort kon aanpassen. “Dat doet wat met je. Voor sommige mensen is dat zelfs ondraaglijk.”
Volgens Evelien leeft het onderwerp bij veel mensen niet meer. “Er is een tijd geweest dat het volop in de media was. Nu is het net alsof het onder het tapijt is geschoven. Terwijl de gevolgen voor de betrokkenen nog steeds groot zijn.”
Tegenstanders van de wet baseren zich volgens haar vaak op onbegrip of angst. “Je ziet dat sommige politici populariteit vergaren door te roepen dat er maar twee geslachten zijn. Maar dat polariseert alleen maar.”
Haar boodschap aan tegenstanders is duidelijk: “Ga in gesprek met transgender mensen. Niet over hen praten, maar met hen. Als je iemand leert kennen, zie je vaak dat het allemaal niet zo vreemd of bedreigend is als je dacht.”
In een tijd waarin onderwerpen als woningnood en veiligheid de boventoon voeren, pleit Evelien voor meer aandacht en menselijkheid in het debat over de transgenderwet.
Beluister hier de audioreportage met HIV-activist en Ballroom community lid Dinah Bons