Omwonenden maken zich zorgen om geitenboerderijen: “Ik ben bang om ziek te worden”

Omwonenden maken zich zorgen om geitenboerderijen: “Ik ben bang om ziek te worden”

Steeds meer mensen die naast een geitenboerderij wonen, maken zich zorgen. Ze zijn bang dat ze er ziek van worden. Onderzoekers zeggen dat mensen in de buurt van geitenbedrijven vaker longontsteking krijgen. Toch mogen de boerderijen vaak blijven uitbreiden. Martin van Weelden woont in Culemborg. Zijn huis ligt naast een geitenstal met honderden dieren. Sinds die stal er staat, voelt hij zich minder gezond. “Mijn vrouw en ik hadden allebei twee keer een longontsteking in een jaar. Dat hadden we nog nooit meegemaakt,” vertelt hij. “We weten niet zeker of het door de geiten komt, maar we vertrouwen het niet meer.”

De zorgen van Martin komen niet uit het niets. Het RIVM, een organisatie die gezondheid onderzoekt, deed jarenlang onderzoek. Daaruit blijkt dat mensen die dichtbij een geitenboerderij wonen, vaker longontsteking krijgen dan andere mensen. Dat kan oplopen tot 60 procent meer kans. Waarom dit gebeurt, weten onderzoekers nog niet precies. Ze denken dat het komt door kleine stofdeeltjes uit de stal of uit mest. Die kunnen in de lucht komen en ingeademd worden.

Boeren en bewoners tegenover elkaar

Boeren voelen zich vaak onterecht beschuldigd. Ze zeggen dat er geen bewijs is dat de geiten écht de oorzaak zijn. Ook wijzen ze erop dat hun bedrijven belangrijk zijn voor voedsel en werk. Maar bewoners, zoals Martin, vinden dat hun gezondheid belangrijker is. “Ik heb niets tegen boeren. Maar ik wil wél veilig kunnen ademhalen in mijn eigen huis,” zegt hij. In sommige provincies, zoals Gelderland en Noord-Brabant, was er een tijdlang een stop op nieuwe geitenbedrijven. Maar in sommige gebieden mogen die nu weer uitbreiden. Dat zorgt voor frustratie bij bewoners.

Wat doet de overheid?

De GGD heeft in veel gebieden gezegd: bouw geen geitenstallen te dicht bij woonwijken. Maar gemeenten mogen zelf beslissen. En zolang boeren aan de regels voldoen, krijgen ze vaak gewoon een vergunning. Het kabinet wacht nu op een advies van de Gezondheidsraad. Die moet zeggen wat er moet gebeuren met geitenbedrijven vlakbij huizen. Dat advies komt later dit jaar. Tot die tijd blijven bewoners in onzekerheid. “We voelen ons niet serieus genomen,” zegt Martin. “We zijn niet tegen de boerderij, maar wel tegen het risico.”

Bekijk hier een reportage over de toekomst van de geitenhouderij, waarin we spreken met geitenboer Ron den Hartog:

Over de auteur

Kristel Tieleman

Mijn naam is Kristel en ik ben een tweedejaars student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Na zes jaar VWO heb ik een jaar aan de Universiteit van Amsterdam gestudeerd en daarnaben ik in mijn eentje vier maanden door Europa getrokken. Reizen is daarom zeker een passie van mij en hier hoop ik later ook in het journalistieke veld iets mee te doen. Ik ben benieuwd naar alle verschillende aspecten van het journalistieke vak en vind het ontzettend leuk om nu reportages te maken voor Upd8.