Voor veel Utrechters is de Dom het herkenningspunt van hun stadsie. Hij steekt ruim boven alle andere gebouwen uit met zijn 112,32 meter waardoor hij al van ver buiten de stad te zien is. Er geldt zelfs een verbod op het bouwen van een gebouw in de binnenstad dat hoger is dan de Domtoren. Wel is de woontoren in Leidsche Rijn een van de uitzonderingen die toch hoger mag bouwen, dit komt doordat deze woontoren buiten de binnenstad gaat komen.
Wanneer we de dom van binnen bekijken komen we allereerst in een zaal terecht, hier kunnen feesten worden gegeven. Ook is er een luik die naar de gang onder de Dom gaat, door dit luik werd er vroeger alle goederen getakeld. Als we dan verder de dom beklimmen door het smalle trapgat, het is een wenteltrap en het lijkt alsof er geen einde aan komt. Er schijnt amper zonlicht naar binnen, wat de klim nog iets onbehagelijker maakt.
Op een gegeven moment komen we dan bij de eerste paar luidklokken die op 49 meter hangen en het carillon wat uiteindelijk op 70 meter hoog. De grootste klok weegt 8.000 kilo en in totaal wegen de luidklokken 30.000 kilo. Deze klokken zijn in de middeleeuwen door middel van houten katrollen en hijsinstallaties. Wanneer we dan helemaal boven aankomen krijgen we een uitgebreid panorama view van het uitzicht, waarbij alles te herkennen is, van Utrecht centraal tot aan de Utrechtse heuvelrug. Wanneer we weer naar beneden lopen zien we alle 465 treden weer terug en uiteindelijk is de begane grond weer het einde van deze ervaring.
Kijk hieronder een kortje met vragen over de Dom.