Feminisme in de wereld van muziek

Feminisme in de wereld van muziek

Waarom feminisme in de muziekindustrie keihard nodig blijft

“Feminisme blijft onmisbaar in de muziekindustrie,” zegt Mediha Mehmood, creatief strateeg bij Girl Grind UK. Ze werkt aan campagnes die niet alleen content opleveren, maar ook maatschappelijke impact. “We creëren een ruimte die authentiek is en stemmen versterkt die vaak genegeerd worden.”

Volgens Mehmood bestaan er nog grote ongelijkheden; van festival-lineups tot toegang tot financiering. Vooral vrouwen van kleur worden structureel buitengesloten. “Vrouwen moeten twee keer zo hard werken om serieus genomen te worden. En als je moeder bent? Dan drie keer zo hard.”

Cijfers bevestigen haar woorden: het Inclusion in the Recording Studio? rapport van USC Annenberg (2025) toont aan dat vrouwen in 2024 slechts 5,9% van de producers en 18,9% van de songwriters vormden – nauwelijks hoger dan in 2012. Ook was slechts 37,7% van de artiesten op de Billboard Hot 100 vrouw, en bij de Grammy-nominaties in de belangrijkste categorieën ging slechts 22,7% naar vrouwen. Terwijl het aandeel mannen iets daalde, bleef het aantal vrouwen vrijwel gelijk, wat geen echte vooruitgang laat zien.

Daarnaast wijst Mehmood op de dubbele standaard rond uiterlijk. “Vrouwen worden beoordeeld op hun looks, kleding en social media. Voor mannen geldt dat veel minder.” De druk om  getalenteerd én visueel aantrekkelijk te zijn blijft groot.

Toch drukken vrouwelijke artiesten hun stempel, soms subtiel. “Feminisme zit niet alleen in teksten of visuals, maar ook in hoe ze hun carrière vormgeven en met wie ze werken.” Mehmood noemt artiesten als Little Simz, Dolça en Ray als voorbeelden van vrouwen die hun eigen pad volgen.

Zelf werkte ze eerst buiten de muziek. Bij Girl Grind UK zag ze pas hoe zwaar artiesten het hebben. “Ze combineren werk, gezin én een creatieve carrière. Mijn taak is om hun verhalen zo te vertellen dat ze gehoord worden.”

Zolang deze ongelijkheid bestaat, blijft feminisme volgens haar geen label of trend, maar noodzaak.

In mijn reportage hier onder kun je horen hoe Elvira Smeenk (artiest & producent) de muziekindustrie als jonge vrouw ervaart, met Mediha Mehmood die uitleg geeft. Deze reportage is gemaakt voor onze podcast Heidelpop, die is ook te beluisteren op onze site/binnenland.

 

 

Over de auteur

Brecht van Groen

Mijn doel is om ongehoorde verhalen aan het licht te brengen, en de diepgang in te gaan. Ik werk vrijwillig bij Haarlem105, daar kun je producties van mij terug zien. Ik schrijf daar voornamelijk sfeerverhalen/reportages.