Afghaanse vluchtelingen in Nederland: hoe verloopt hun opvang en asielprocedure?

Afghaanse vluchtelingen in Nederland: hoe verloopt hun opvang en asielprocedure?
ZAANSTAD- Sinds de recente inname van de Afghaanse hoofdstad Kabul door de taliban, hebben tienduizenden burgers het land proberen te ontvluchten. Veel Afghanen vreesden dat hun vrijheid en veiligheid onder beleid van de taliban niet langer meer gegarandeerd zouden zijn. Van de geëvacueerde Afghanen is er een deel ook naar Nederland gekomen, zij zitten momenteel in verschillende opvanglocaties. De organisatie VluchtelingenWerk Nederland is hier ook werkzaam. Ze helpen met de opvang van evacueés en geven hun voorlichting over wat ze binnen het verloop van hun asielprocedure kunnen verwachten. Persvoorlichter Evita Bloemheuvel vertelt hier in onze live radio-uitzending meer over.

De taliban: een korte geschiedenis

De aanwezigheid van taliban in Afghanistan gaat al langer dan twintig jaar terug. In 1996 kwam de groep voor het eerst aan de macht in Kabul. Ze hielden een streng islamitisch regime aan. Mannen moesten hun baarden lang laten groeien en vrouwen waren verplicht de boerka te dragen, ook mochten zij niet naar school of werk. Toentertijd was er in het westen niet al te veel aandacht voor wat er in Afghanistan gebeurde, maar dat veranderde allemaal op één dag: 11 september 2001. 

De aanslagen op het World Trade Center in New York werden voorbereid in Afghanistan, maar uitgevoerd door terreurbeweging Al-Qaida. De taliban, die daar nog steeds aan de macht waren, weigerden Al-Qaida leider Osama bin-Laden uit te leveren aan de Verenigde Staten. Met als gevolg dat het Amerikaans leger de taliban als regering verdreef uit Kabul. Toch zijn ze nooit helemaal verdwenen. De taliban bleef actief in delen van Afghanistan en vocht zich door de jaren heen een weg terug, tot op de dag van vandaag. De recentelijke staatsgreep van de taliban zou er voor moeten zorgen dat de shariawet opnieuw het nieuwe politieke beleid in Afghanistan wordt. 

Geëvacueerde Afghanen

Sinds de inname van Kabul door de taliban op 15 augustus 2021, is het vliegveld van Kabul voor de weken daarna een chaos geworden. Duizenden Afghanen stonden met wanhoop klaar om in het vliegtuig te stappen naar locaties waaronder het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en uiteraard ook Nederland. Op 26 augustus is Nederland gestopt met het uitvoeren van evacuatievluchten van Kabul naar Amsterdam, hierdoor zijn een aantal mensen die in aanmerking kwamen voor evacuatie alsnog in Afghanistan achtergebleven. Het aantal Afghaanse evacués in Nederland groeit nog steeds, maar volgens ministers Kaag (Buitenlandse Zaken), Bijleveld (Defensie) en staatssecretaris Broekers-Knol waren dit er een week geleden ruim 1673 mensen.

Asielprocedure

Hoe ziet de asielprocedure voor de Afghaanse evacués in Nederland eruit? De vluchtelingen worden na aankomst in Nederland naar noodopvanglocaties gebracht, daar zijn er momenteel vier van. Ze liggen in Harskamp, Heumensoord, Zeist en Zoutkamp. “Na het moment dat de evacués aankomen in de noodopvanglocaties worden zij geregistreerd door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Er wordt basisinfo van hen afgenomen, zoals hun persoonlijke gegevens en land van herkomst. Vervolgens krijgt elke asielzoeker een gesprek waarin hun verhaal verder wordt toegelicht”, benadrukt Evita Bloemheuvel, persvoorlichter van VluchtelingenWerk Nederland. “De procedure voor de Afghaanse vluchtelingen ligt op dit moment stil. Omdat de situatie in Afghanistan zo is veranderd is er tijdelijk besloten om geen Afghanen terug te sturen, maar ook om nog geen besluiten te nemen over de Afghaanse evacués.” 

VluchtelingenWerk Nederland

De organisatie VluchtelingenWerk Nederland is een van de organisaties die momenteel aanwezig is in de noodopvanglocaties. Daar geven medewerkers onder andere voorlichting aan de asielzoekers over hun asielprocedure. “VluchtelingenWerk Nederland staat vluchtelingen juridisch bij voordat zij de asielprocedure ingaan. Ook bij onduidelijkheden over deze procedure kunnen zij bij ons terecht”, zegt Evita.  Verder helpt vluchtelingenwerk om Afghanen in contact te laten komen en te herenigen met hun dierbaren uit Afghanistan. Daarnaast ondersteunen zij advocaten bij het opkomen voor Afghanen wiens beroep op asiel is afgewezen. 

Op de site van VluchtelingenWerk Nederland staat een petitie waarin er opgekomen wordt voor de Afghaanse vluchtelingen. Hiermee roept VluchtelingenWerk Nederland ook onze eigen regering op om mee te helpen en bescherming te bieden. Verder kunnen mensen doneren en zich aanmelden om vrijwilliger te worden. “Vanuit de organisatie zelf hebben we veel draagvlak ervaren. Veel mensen hebben de petitie getekend, gedoneerd en zich aangemeld als vrijwilliger om de Afghaanse vluchtelingen hulp te bieden. Het is mooi om te zien dat zoveel mensen willen helpen”, aldus Evita.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.