Factcheck: het inhaleren van de uitstoot van de vee-industrie is schadelijk voor de mens

Factcheck: het inhaleren van de uitstoot van de vee-industrie is schadelijk voor de mens

De uitstoot van de vee-industrie zou volgens Johan Vollenbroek, voorzitter van milieuorganisatie MOB (Mobilisation for the Environment), schadelijk zijn voor de Nederlandse burgers. Dit beweerde Vollenbroek maandag op zijn Twitterpagina, waar hij zo’n twintigduizend volgers heeft. Hij schreef dit bericht naar aanleiding van een artikel van de RTL. Zij hebben het in hun artikel over de toenemende stikstofproblemen en de gevolgen hiervan.

Oorspronkelijke claim: https://x.com/j_vollenbroek/status/1833078992141713518

Hoe is de vee-industrie schadelijk volgens Vollenbroek?

“De vorming van secundair aerosol, Secundair aerosol ontstaat wanneer gassen, zoals NOx, in de lucht reageren en fijne deeltjes vormen. Dit is in combinatie met stikstofoxiden (NOx) een belangrijke bron van luchtvervuiling. Deze deeltjes worden opgenomen via de longen en kunnen diep in het lichaam doordringen. Dit kan schadelijke effecten hebben op de gezondheid”. Ook zegt Vollenbroek dat de stoffen invloed hebben op ongeboren leven in de baarmoeder. Dat het schadelijk is voor ongeboren leven blijkt ook uit onderzoek van het RIVM.

Gevaar van uitstoot stoffen

Volgens Animal Rights stoot de vee-industrie voornamelijk drie verschillende stoffen uit. Een van deze drie stoffen is CO2. CO2, ook wel koolstofdioxide, wordt in vergelijking met de andere twee het minst uitgestoten. CO2 is een stof die vrijkomt door het gebruik van industriële productiesystemen. Deze zogenoemde industriële productiesystemen worden in de vee-industrie gebruikt om zo efficiënt mogelijk dierlijke producten te produceren. In lage concentraties is CO2 niet schadelijk, pas vanaf bepaalde concentraties kan CO2 effecten hebben op het menselijk lichaam, dit blijkt uit onderzoek van Myhrvold, Olsen, & Lauridsen 1996. Bij 0,5%vol kunnen de eerste effecten al optreden. Hoofdpijn en duizeligheid zijn de symptomen die bij deze dichtheid voorkomen. Tussen de 4-5%vol kan ademnood opspelen wat tot bewusteloosheid kan leiden. Bij een te hoge concentratie kan CO2 ook leiden tot een coma of zelfs het overlijden van de blootgestelde persoon.

Nog groter is de uitstoot van CH4 ook wel Methaan. Deze stof komt voort vanuit de mest van koeien en andere herkauwers. Net zoals CO2 is CH4 schadelijk voor de mens, maar ook net als bij CO2 is de concentratie van de stof bepalend. Dit schreef het RIVM in de berichtgeving over een gaslek in Coevorden.

Tot slot hebben we nog N2O (lachgas). In tegenstelling tot CO2 en CH4 kan N2O op lange termijn schadelijk zijn voor het menselijk brein. Het kan leiden tot bevriezingsverschijnselen, tintelingen, hartklachten en andere klachten, dit meldt Trimbos (Instituut voor mentale gezondheid). Naast N2O kan er op lange termijn geen schade aan over worden gehouden.

Naast de drie genoemde uitstoot stoffen zijn er genoeg andere stoffen die in kleine hoeveelheden worden uitgestoten. Al deze stoffen dragen gezamenlijk bij aan de totale uitstoot van de vee-industrie. Deze uitstoot draagt bij aan de klimaatverandering, diezelfde klimaatverandering heeft wel invloed op het menselijk lichaam. De Rijksoverheid schrijft dat de klimaatverandering kan leiden tot luchtwegproblemen en andere lichamelijke problemen. Zo kan de uitstoot van de vee-industrie toch schade aan het menselijk lichaam aanbrengen.

“Ja de uitstoot van de vee-industrie is schadelijk voor de mens” opnieuw wordt de bewering van Vollenbroek bevestigd, dit keer door Prof. dr. ir. L.A. (Lidwien) Smit. Dat deze uitstoot schadelijk is blijkt ook uit het onderzoek waar Smit aan mee heeft gewerkt. In dit onderzoek wordt het verband gelegd tussen het wonen in de buurt van bepaalde type veehouderij en specifieke gezondheidsrisico’s. Dit onderzoek is niet direct gericht op of het schadelijk is wel kan eruit worden opgemaakt dat dit het geval is.

Slechte luchtkwaliteit kan ademhalingsproblemen, hart- en vaatziekten, diabetes en kanker veroorzaken. Dit zijn de gevolgen van de uitstoot in zijn algemeen aangezien de eerdergenoemde stoffen hieraan bij dragen, kan de mens er op lange termijn schade aan overhouden. Deze gevolgen worden benoemd door op de website van Het Europees Parlement.

Conclusie

De bewering van Vollenbroek blijkt te kloppen in de zin dat de stoffen die door de vee-industrie vrijkomen, zoals CO2, methaan (CH4) en lachgas (N2O), schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van mensen, mits de concentraties hoog genoeg zijn. Ook dragen de uitstoot stoffen bij aan de totale hoeveelheid uitstoot. Deze uitstoot draagt in zijn beurt bij aan de klimaatverandering. Dit blijkt op verschillende manieren schadelijk te kunnen zijn voor het menselijk lichaam. De bewering van Vollenbroek blijkt in zekere zin dus te kloppen.

Ondanks dat de bewering van Vollenbroek hiermee blijkt te kloppen zou hij in de toekomst duidelijker kunnen aangeven op welke manier het schadelijk is en vanaf wanneer het de mens zou kunnen aantasten. Dit zou niet alleen de bewering duidelijker maken, maar het zou ook een hoop geërgerde reacties besparen.

Bronnen: Tijdens het schrijven van deze tekst heb ik gebruik gemaakt van ChatGPT voor inspiratie om moeilijke dingen makkelijker te verworden. Ik heb in geen van de gevallen de tekst direct gekopieerd.

Over de auteur

Max Kien

Max Kien Journalist Ik ben Max Kien geboren in de winter van 2006, sport is mijn specialiteit en ook mijn grote passie. Door middel van mijn journalistieke werken wil ik mensen mijn passie voor de sport over brengen. Reizen over de hele wereld is ook een van mijn grote liefdes. De fraaiheid van onze aarde zou iedereen moeten kunnen waarnemen. Voor mij zou het meer dan een eer zijn om documentaires te maken over onze verfijnde aardbol. Tot slot vind ik het heerlijk om mij te focussen op een onderwerp en hier helemaal in op te gaan.