Factcheck: Eén croissant per dag beschadigt je hart al in een maand

Factcheck: Eén croissant per dag beschadigt je hart al in een maand

Foto van: Tony Flood via Pixabay

Een croissantje met een vers glas sinaasappelsap, iets wat je niet te veel dagen achter elkaar moet nuttigen, want één croissant per dag beschadigt je hart al in een maand. Althans, zo luidt de kop van een artikel geplaatst op Welingelichtekringen.nl en Microsoft Start. Dit zou blijken uit een recente studie dat gepresenteerd is op de European society of Cardiology-conferentie in Londen. Echter komt het resultaat van het onderzoek niet overeen met de bewering en levert het eten van één croissant per dag ook geen permanente schade op aan je hart.  

Oorspronkelijke claim: https://www.welingelichtekringen.nl/gezond/een-croissant-per-dag-beschadigt-je-hart-al-in-een-maand

 

Het onderzoek  

De studie waar hier over gesproken wordt is een studie van Oxford University. Tijdens deze studie zijn er 20 gezonde mensen, waaronder 11 vrouwen onderzocht. Bij de start van het onderzoek begon iedere kandidaat op een nuchtere maag, hierna volgden twee testdagen, met een tussenpoos van twee weken. Voor elke testdag aten de kandidaten drie dagen lang een dieet met veel koolhydraten om de vetproductie in de lever te verhogen. Om te kijken wat er met de vetstoffen in lichamen van de kandidaten gebeurde, kregen zij op de testdagen zelf een maaltijd aangeboden met speciale vetstoffen erin. Zes uur na de maaltijd werden er van de kandidaten bloed- en ademmonsters verzameld, dit deden ze om te kunnen meten hoeveel vetten er in die tijd in hun lichaam werden verwerkt.  

Uit het onderzoek bleek dat onverzadigde vetten, zoals bijvoorbeeld noten, pinda’s en vette vis, eerder omgezet worden naar energie dan verzadigde vetten op het moment dat de vetproductie in de lever verhoogd is. Verzadigde vetten zitten veel in dierlijke producten zoals vet vlees en volle melk, maar zitten ook veel in zoete en hartige snacks.  

Dit betekent dat het eten van onverzadigde vetten en het vermijden van verzadigde vetten, kan helpen om vetophoping in de lever te verminderen bij mensen met een hoger risico op hart- en vaatziekten.  

 

Croissant  

Je lichaam is een soort machine en heeft brandstof nodig om te werken. Een belangrijke brandstof voor je lichaam is vet.  We hebben nu al geleerd dat onverzadigde vetten beter voor je zijn dan verzadigde vetten, maar hoeveel van deze ”verkeerde” vetten zitten er eigenlijk in een croissant? Een gemiddelde croissant weegt 40 gram, hiervan is 8,4 gram vet, waarvan 4,4 gram verzadigd. Als we geloven wat het artikel claimt, zou de inname van 4,4 gram verzadigde vetten dus al schade leveren aan je hart.  

Cardioloog Fatma Demirel ontkracht dit, ”We weten dat verzadigde vetten slechter voor je zijn dan onverzadigde vetten. Door het binnenkrijgen van veel verzadigde vetten gaat je vetgehalte omhoog, maar dit heeft niets te maken met de werking van je hart,” vertelt ze. ”Als je één croissant per dag eet, maar voor de rest een heel gezond leven leeft is er niets aan de hand. Het binnenkrijgen van verzadigde vetten zorgt dan ook niet voor schade aan je hart, bij het overmatig innemen van verzadigde vetten spreken we pas over een risico op een verhoogd LDL-cholesterol.” 

 

LDL-cholesterol  

Wanneer iemand een hoog LDL-cholesterol heeft is er meer kans op vernauwingen in de slagader. Het wordt ook wel de slechte cholesterol genoemd, omdat de LDL-deeltjes zich ophopen in de bloedbanen.  

”Met een hoog cholesterol en met name LDL-cholesterol, welke door verzadigde vetten omhoog kan gaan, is er een risicofactor voor hart- en vaatziektes. We spreken dan ook nog helemaal niet over dat dit zo is. Als je een hoog LDL-cholesterol hebt, betekent dat dus niet per se dat je een hartinfarct krijgt. Ook mensen met een laag LDL kunnen een hartinfarct krijgen. Het is een risicofactor, net als roken.” voegt Fatma Demirel toe.  

 

Conclusie  

Door het eten van één croissant per dag zal je hart niet beschadigd raken. De studie die is uitgevoerd door Oxford University is op geen enkele manier verbonden met deze uitspraak. De claim is dan ook niet waar. Door het eten van overtollig veel verzadigde vetten heb je meer kans op een hoog LDL-cholesterol. Als deze verhoogd is, is er een groter risico op het krijgen van hart- en vaatziekten. Bij de hoeveelheid aan verzadigde vetten welke in een croissant zitten hoef je je nog lang geen zorgen te maken. Geniet dus van je croissant in de ochtend, want die ene croissant is gelukkig geen verwijskaart naar de cardioloog. 

Over de auteur

Chimène de Jonge

Chimène de Jonge (23), journalist in opleiding aan de school voor journalistiek Utrecht.