Btw-verhoging cultuursector heeft niet alleen economische gevolgen

Btw-verhoging cultuursector heeft niet alleen economische gevolgen

In mei 2024 besloot de nieuwe coalitie, bestaande uit PVV, VVD, NSC en BBB, de btw voor de kunst- en cultuursector te verhogen van negen naar eenentwintig procent om meer belastinginkomsten te genereren. Dit leidde tot felle kritiek vanuit de kunst- en cultuursector, en dat resulteerde in een nieuw rapport van het Cultuurfonds met tegenargumenten tegen de btw-verhoging. Ze benadrukken niet alleen de grote economische impact van de btw-verhoging, maar ook wat het zou betekenen voor alle mensen die hierdoor niet meer in de gelegenheid zijn om straks een kaartje te betalen.

Het rapport
In het rapport van het Cultuurfonds wordt benadrukt dat de btw-verhoging door de overheid niet goed is doordacht. Volgens het fonds zal de maatregel niet alleen de prijzen voor culturele activiteiten fors doen stijgen, maar ook een negatief effect hebben op de toegankelijkheid van kunst en cultuur voor een breed publiek. “Het rapport stelt dat de economische voordelen van de maatregel zwaar overschat worden en dat dit besluit alle inkomstenstromen van de kunst- en cultuursector zullen raken, met als gevolg dat voornamelijk kleinere cultuursectoren het niet zullen overleven”, aldus Matthijs Kettelerij, persvoorlichter bij Het Cultuurfonds.

Mentale gezondheid
Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat cultuurparticipatie een zeer positieve invloed heeft op het welzijn van mensen. Het biedt de kans om in contact te komen met nieuwe mensen, talenten te ontdekken en het is een veilige plek om persoonlijke gebeurtenissen te verwerken. Wanneer de toegankelijkheid van kunst en cultuur wordt aangetast door de btw-verhoging, kan een grote groep mensen hier geen beroep meer op doen omdat het onbetaalbaar wordt. Dit is zorgwekkend, zeker in een tijd waarin het met de mentale gezondheid van veel mensen al niet goed gesteld is. De gevolgen hiervan zullen pas echt zichtbaar worden op het moment dat de btw-verhoging daadwerkelijk wordt ingevoerd.

Bekijk hieronder de videoreportage waarin het rapport en de gevolgen voor de mentale gezondheid verder worden toegelicht.

Over de auteur

Sam Wouters

Sam Wouters, geboren in 2003, is een beginnend journalist aan de School voor Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Met zijn twintig jaar heeft hij interesse in sport en misdaad. Sam streeft ernaar zijn journalistieke vaardigheden verder te ontwikkelen en te groeien als een toekomstige journalist.