Politiestaking en Extinction Rebellion: Samenloop van protesten in Den Haag

Politiestaking en Extinction Rebellion: Samenloop van protesten in Den Haag

Aanstaande zaterdag zal er een werkonderbreking plaatsvinden bij de politie. Actiegroep Extincion Rebellion zal zaterdag vanaf 12:00 de Utrechtsebaan in Den Haag afzetten om aandacht te vragen voor hun doel: stop de subsidie naar fossiele brandstof. En laat dit nou precies op de dag gebeuren dat de politie staakt.

De tijd van het jaar is weer aangebroken, koning Willem Alexander leest de troonrede voor en vertelt wat er te gebeuren staat voor volgend jaar. Zo wordt de jaarlijkse miljoenennota bekend gemaakt, en dus is er voor veel vakbonden een reden om te gaan staken. De treinen reden deels niet meer op woensdag door de NS, en reizen met het ov op dinsdagochtend werd ook lastig door de stakingen van HTM. Zo hebben ook de politievakbonden besloten om op 14 september een werkonderbreking te houden.

Tijdens de miljoenennota wordt het vroegpensioen voor zware beroepen bepaald. “Zelf ben ik net 60 geworden en ben ik al vanaf mijn negentiende werkzaam bij de politie.

De reden dat de politie wil demonstreren is omdat zij willen dat de politiemedewerkers eerder met pensioen kunnen. Dat die regeling wordt verlengd en een vaste regeling wordt. Dat betekent dat ze op 64-jarige leeftijd met pensioen gaan en een aanvulling krijgen totdat de AOW-leeftijd is bereikt.” Vertelt Bas Horvath, werkend bij politie-eenheid Den Haag. Deze werkonderbreking is dan ook om meer druk uit te oefenen naar politici om dit doel te bereiken vlak voor prinsjesdag.

Extincion Rebellion heeft ook grootse plannen naar aanloop van prinsjesdag. Zij lezen een alternatieve ‘troonrede’ voor. Dit doen zij tijdens het protest op zaterdag 14 september in Den Haag. Er is bekend gemaakt dat zij in de tunnelbak willen gaan overnachten, om nog meer nadruk te leggen op hun boodschap. “Ik ga ervanuit dat de politiebonden wel zullen ingrijpen als er misbruik van de situatie gemaakt wordt door extincion rebellion. Ik kan me voorstellen dat als zij in de tunnelbak gaan slapen, de burgemeester dat niet wil en de politie daar gehoor aan geeft door op te treden, ”aldus Bas. “De politie zal nooit werkonderbrekingen doen bij spoedgevallen, daar gaan wij altijd naartoe. De meeste acties tijdens zo’n werkonderbreking zijn publieksvriendelijk zoals geen boetes uitschrijven en dergelijke.” Vergeleken met andere landen is het volk in Nederland dan ook redelijk positief over de politie in het algemeen en is er dus begrip voor de werkonderbrekingen. “Ze zijn eerder negatief over het feit dat de tunnelbak wordt afgezet,” vertelt Bas Horvath.

[MAM id=gXTqB51F type=video]

 

 

 

Over de auteur

Isa Bauman

Al van jongs af aan had Isa Bauman (2004) uit Den Haag al een passie voor schrijven en was erg nieuwsgierig naar de wereld om haar heen. Als mensen aan haar vroegen wat zij later wilde worden, antwoordde zij dan ook met journaliste of schrijfster. Ze studeert daarom Journalistiek aan de Hogeschool in Utrecht, waar zij artikelen schrijft over allerlei uiteenlopende onderwerpen. Ze is erg sociaal en schrijft graag over mensen hun verhalen. Ze houdt van reizen en wil hier graag haar werk van maken, namelijk als presentatrice op de televisie voor eventueel een reisprogramma, of als freelancer.