Overstromingsgevaar nu nog geen probleem voor Nederland

Overstromingsgevaar nu nog geen probleem voor Nederland

Bron: Tapani Hellman via PixaBay

De afgelopen dagen zijn Midden- en Oost-Europa getroffen door storm Boris. De storm veroorzaakte hevige regenval, met als gevolg grote overstromingen. Op diverse plekken staat het water historisch hoog. In 2021 werd Limburg ook getroffen door zeer schadelijke overstromingen. Moeten wij Nederlanders nu weer vrezen voor een overstroming?

Hoe ontstaat er een overstroming?
Een overstroming heeft niet één specifieke oorzaak, maar verschillende factoren kunnen resulteren in een overstroming. Door de stijging van de zeespiegel en extremer weer wordt de kans op overstromingen en wateroverlast groter.
Matthijs Winters, adviseur watermanagement en crisisbeheersing Rijkswaterstaat, meldt dat de natuurlijke oorzaken van een overstroming vooral meteorologisch zijn. Met meteorologische oorzaken wordt bijvoorbeeld bedoeld extreme regenval in de stroomgebieden en extreme windcondities langs de kust.
“Naast de meteorologische oorzaken zoals neerslag en wind, speelt langs de kust het astronomisch getij ook een belangrijke rol. Met name springtij in combinatie met westen- of noordwestenwind zorgen voor hogere waterstanden langs de Nederlandse kust. Dit zijn enkele natuurlijke condities die een rol spelen bij het ontstaan van een overstroming”, aldus Winters.

Het astronomisch getij, het eb en vloed, betreft de getijbeweging die vooral veroorzaakt wordt door de aantrekkingskracht van de maan en de zon, in combinatie met de aarde.

Regenval en extreme weersomstandigheden
Te veel neerslag leidt tot overvolle rivieren. Rivieren kunnen het water niet meer afvoeren en overstromen, dit is de situatie in Midden- en Oost-Europa.
Expert in overstromingsrisico’s (hoogwater, overstromingen, evacuatie en slachtoffers), Bas Kolen vertelt hier meer over.
“Door klimaatverandering neemt de kans op extreme neerslag toe. Er kan meer water in de lucht worden opgenomen, dus ook meer water naar beneden vallen. Hierdoor ontstaan hevige regenbuigen. Daarnaast worden weerpatronen ook anders.
De grote gebeurtenissen die we in Limburg zagen, zullen in Nederland iets vaker voorkomen, alleen de mate waarin is onzeker. De mate waarin heeft te maken met de hoeveelheid klimaatverandering die zal plaatsvinden”, aldus Kolen.

Luister hier naar de audio-reportage, met meteoroloog Raymond Klaassen en hoogleraar polaire meteorologie Michiel van den Broeke, over en hoe Nederland zich voorbereidt op eventuele overstromingen en of wij Nederlanders ons zorgen moeten maken.

Over de auteur

Milou Straus

Milou Strauss, 20 jaar, wonend in Castricum. Haar grote passie ligt bij Formule 1 en Engelse literatuur. Haar droom is om later te werken binnen de autosport. Milou heeft veel zin om komend jaar producties te maken voor SvJ media en zich te ontwikkelen als journalist.