Nu de coalitie gevormd is en de troonrede achter de rug is, zijn de Algemene Politieke Beschouwingen aan de beurt. Op 18 en 19 september debatteert de Tweede Kamer met de coalitie over de plannen van het komende jaar.
Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen krijgt de Tweede Kamer de kans om in discussie te gaan met de Coalitie. Eerst komen de fractievoorzitters aan het woord. Daarna reageert de minister-president hierop. Vervolgens krijgen de fractievoorzitters de kans om moties in te dienen. Bijvoorbeeld een voorstel om ergens meer geld aan uit te geven. Ten slotte reageert de minister-president hier weer op.
Voor deze debatten worden vele uren ingepland vanwege de spanweide van de plannen. Die variëren van onderwijs tot zorg en woningbouw tot klimaat. De Algemene Politieke Beschouwingen zijn traditioneel live te volgen op de televisie en op de site van de Tweede Kamer.
Dit jaar zijn de Algemene Politieke Beschouwingen anders dan die van voorgaande jaren omdat er dit jaar een nieuwe coalitie is gevormd. Een nieuwe coalitie brengt veel veranderingen met zich mee en dat zie je dan ook duidelijk terug in de plannen voor volgend jaar. Maar er is ook veel kritiek op het nieuwe kabinet. Zo is er kritiek over het nieuwe asielbeleid, beleid om vergrijzing tegen te gaan en het landbouwbeleid.
En de Landbouw heeft al veel onzekerheden gehad de afgelopen jaren. Daarom hadden partijen veel oog voor de boeren en beloofde meer om te kijken naar hen. De boeren waren daardoor hoopvol dat er een einde aan de onzekerheid zou komen. Laura Bromet, Tweede Kamerlid voor PvdA-Groenlinks, is echter sceptisch over het nieuwe beleid. ”Ik heb eigenlijk wel medelijden met de boeren op dit moment. Ik denk namelijk dat het nieuwe kabinet niks gaat betekenen voor de boeren en dat het kabinet valse verwachtingen schept en dat veel boeren teleurgesteld zullen zijn.”
Bekijk hieronder de audio-reportage.