Factcheck: de oorlog in Gaza heeft geleid tot een fikse toename kan antisemitisme in Nederland, op straat en online

Factcheck: de oorlog in Gaza heeft geleid tot een fikse toename kan antisemitisme in Nederland, op straat en online

Bewering:

De oorlog in Gaza heeft geleid tot een fikse toename van antisemitisme in Nederland, op straat en online.

 

Oordeel:

Deels gegrond, de zekerheid dat er een stijging is van antisemitisme is aanwezig, maar of deze stijging daadwerkelijk enkel door de oorlog komt, is moeilijk te bepalen.

 

Onderzoek:

De bewering gaat om de toename van antisemitisme, voor de oorlog en erna. Hier valt op dat de teller in 2022 op, 155 meldingen stond en in 2023 stijgt naar 379 meldingen. Dat betekent dat er al sprake was van een behoorlijke stijging. Dit onderzoek van het CIDI is enkel onderzoek van antisemitisme op straat, online meldingen hebben zij geen specifiek overzicht of onderzoek van. Zij maken ook onderscheid tussen meldingen en incidenten. “Dat is een belangrijk verschil”, zegt Hans Wallage, onderzoeker en beleidsadviseur van het CIDI. Bij een melding deelt iemand zijn of haar ervaringen als antisemitisch, terwijl bij een incident daadwerkelijk spraken is van een antisemitische uiting of actie die vanuit anti Joodse motieven is gepleegd. Vaak weten mensen het verschil niet te  maken tussen kritiek op Israël en jodenhaat, hierdoor ontstaan verwarringen en is ook een factor waardoor antisemitisme stijgt. 

Ook het Nationaal Coördinator Antisemitisme, Ministerie van Justitie en Veiligheid heeft een bericht gepubliceerd, over de stijging van antisemitisme. Sinds 7 oktober 2023 is er een toename van 48%, dit meldt het Meld.Online Discriminatie. Hierin zegt Eddo Verdoner dat antisemitische content onze samenleving vergiftigt.  

De grens tussen antisemitisme en kritiek op Israël bepaald de persoon zelf”, zegt Hans. Toch zijn er drie punten waarbij kritiek op Israël toch over gaat naar antisemitisme. “Complottheorieën reflecteren op joden, die al jarenlang bestaan. Individuele beschuldigingen van Joden op basis van wat er in Israël en Palestina gebeurt, en ook het ontkennen van een staat, omdat die persoon joods is, valt onder antisemitisme.” Ook Willem Wallage duidt dit discussie aan: “Voor sommigen is zwaaien met een Palestijnse vlag antisemitisch”. Internationaal gezien is het pleiten voor het verwijderen van een Israëlische staat antisemitisme.

 

Conclusie:

Er is een stijging van antisemitisme in Nederland, dat samenhangt met de oorlog in Gaza. Meerdere organisaties houden meldingen bij van antisemitisme, waaruit deze stijging blijkt. Wat sommige organisaties als antisemitisch erkennen, is dat niet het geval bij andere. Dat is ook op maatschappelijk niveau het probleem. Sommige leuzen tijdens demonstraties kunnen voor de ene persoon als antisemitisch zijn en voor de ander niet. CIDI kijkt naar de oktober van 2022 en 2023 en nu naar 2024. Hieruit blijkt dat er een drastische stijging is. Belangrijk om te weten is dus dat er tot heden nog een discussie is over de definitie van antisemitisme. 

 

Over de auteur

Aybuke Demirel

Aybuke Demirel is 20 jaar oud, tweedejaars journalistiekstudent op de Hogeschool Utrecht. Aybuke is geboren en getogen in Nederland, maar heeft een aparte liefde voor haar Turkse roots. Ze is islamitisch opgevoed en houd zich dagelijks ermee bezig. Op social media laat Aybuke ook bijna dagelijks weten welk maatschappelijk probleem, racistisch gebeurtenissen en/of juist andere (mooie of inspirerende) verhalen haar bezighouden. In 2022 maakte Aybuke een documentaire over de Oeigoeren, voor haar profielwerkstuk. Dat was het moment dat ze in aanraking kwam met haar passie voor onderzoeken. Ze besloot het online te zetten en kwam daardoor in aanraking met NOS en FunX. De waardering die ze ervaarde is wat de knop omdraaide, van architect was nu het doel om journalist te worden. Haar nieuwsgierige en kritische blik op de wereld werd eindelijk gehoord door de media. ‘Ik ben niet slim geboren, ik werk gewoon hard’- Aybuke. Van het vmbo-kader is Aybuke geklommen en heeft de havo gehaald. Aybuke hecht veel waarde aan dromen. De dag toen zij in haar droom zag dat ze door de ‘journalist’ titel op haar vest, in leven mocht blijven, wist ze honderd procent dat ze op het juiste pad was. Vol motivatie gaat ze voor de titel als: ‘journalist’. Haar eerste stappen heeft ze deze zomer gezet. In haar eentje ging ze naar de aardbevingsgebieden om daar hulp te bieden en om te voelen hoe het is als een opkomede journalist. Ook dat heeft ze op haar Instagram platform gedeeld. Samen met haar volgers haalde ze ruim 2500 euro op. Daarmee heeft Aybuke 700 pakketjes gemaakt, met speelgoedjes, lees- en kleurboekjes en potloden. Ook hebben ze een activiteiten dag kunnen financieren met dansjes, suikerspin, muziek en een bioscoopavond. Aybuke wil iedereen laten zien dat er een waarheid is die wij niet zien.