Is er een verband tussen het vaccin en een verstoorde menstruatiecyclus?

Is er een verband tussen het vaccin en een verstoorde menstruatiecyclus?

Foto: Creative Commons door wuestenigel

 

Vermoeidheid, hevige pijn, doorbloedingen, een vroege cyclus of juist een hele late. Bijwerkingencentrum Lareb ontving duizenden meldingen van vrouwen met een verstoorde menstruatiecyclus na het coronavaccin. Is er een verband?

De 19-jarige vrouw met wie ik contact heb kan zich niet herinneren ooit zo vroeg ongesteld te zijn geworden. “Ik was aan het werk en verwachtte het niet om nu al ongesteld te worden, want het was zes dagen te vroeg, mijn cyclus is altijd regelmatig geweest.” Ze had daarbij verschillende klachten: duizeligheid, vermoeidheid en heftige buikkrampen. “Ik mocht uiteindelijk van mijn werkgever ibuprofen gaan halen. Ik liep twintig meter en toen zakte ik in elkaar op de grond.” Meer vrouwen merken de laatste tijd een vage, onregelmatige menstruatiecyclus en hebben hier melding van gemaakt.

Bijwerkingencentrum Lareb kreeg deze klachtmeldingen. Het waren er veel en dat vond directeur en epidemioloog Agnes Kant (54) van Lareb wel erg opvallend. “We gaan er een specifiek onderzoek naar doen middels een steekproef uit die meldingen, om de klachten beter te kunnen inventariseren. We zijn heel veel in de aandacht de laatste tijd. Daar zijn we ook heel blij mee want wij vinden het belangrijk deze klachten worden gemeld, maar daardoor krijgen we ook echt meer meldingen dan we normaal krijgen op vaccins.” Om die reden volgt er een onderzoek, om meer te weten te komen op de mogelijke bijwerkingen van het vaccin: hoelang houdt het aan en wat waren de klachten precies?

Toch hoeven vrouwen niet meteen te schrikken van een ongewone cylus. “Een cyclus mag veel meer variatie hebben dan je denkt”, zegt Honorata Danuta namens het populaire Instagram-account menstruatiemeisjes. Samen met hun duizenden volgers maken ze menstruatie bespreekbaar, vooral de onderwerpen die je niet snel hoort. Er komen meer platformen waar vrouwen openlijk over hun verstoorde menstruatiecyclus praten. Zo bestaat er sinds kort op facebook de groep ‘menstruatiecyclus’. Ruim 60 vrouwen spreken zich hieruit over hun klachten na het toegediende coronavaccin. Vrouwen zijn onrustig en misschien zelfs een beetje bang, maar er zijn veel meer factoren die invloed hebben op de vrouwelijke cyclus. Stress is er daar één van. “Als jij bijvoorbeeld gestrest bent voor de coronavaccinatie, dan is het misschien niet de prik zelf die je cyclus beïnvloed maar heeft het wel met de prik te maken. Dat is een placebo-effect”, zegt Kant. Vrouwelijke hormonen, vooral oestrogeen, zijn vastgehaakt aan ons immuunsysteem. Alles heeft in je lichaam met elkaar te maken. “Je lichaam krijgt een vaccinatie en je lichaam gaat daarop reageren en gaat aan het werk, omdat je een immuunreactie wil hebben op het vaccin. Dat is de bedoeling”, aldus Kant.

Het antwoord op de vraag of het vaccin een verband heeft met deze bijwerkingen is met de kennis van nu te beantwoorden: het vaccin heeft geen ernstige, zorgwekkende invloed. Er is namelijk nog geen wetenschappelijk bewijs van lange termijneffecten, of van een verband tussen de klachten en het vaccin. Het blijkt dat de vaccins ook hooguit impact hebben op één cyclus. De meldingen zijn zo divers en daarnaast ook nog niet onderzocht. Een ander voorbeeld: zo heeft Lareb op basis van meldingen een paar ernstige bijwerkingen ontdekt, zoals trombose met te kort aan bloedplaatjes bij Janssen en Astra Zenica. Deze bijwerkingen zijn heel specifiek in de meldingen en komt zonder vaccin nauwelijks voor.

Bij de menstruatieklachten is dit niet het geval. Het kan zonder vaccinatie ook voorkomen, maar het kan dus ook een bijwerking zijn. Hele ernstige bloedingen of pijn heeft Lareb nog niet gezien. “Dat kan heel vervelend zijn maar het is natuurlijk niet heel ernstig.  Een melding hoeft niet meteen te betekenen dat het dus ook een bijwerking is. Het kan ook best zijn dat we het antwoord nooit krijgen, dat is niet uitgesloten”, zegt Kant. “Als het een bijwerking blijkt te zijn, dan is het ook niet heel verassend, omdat het denkbaar is. Want allerlei factoren kunnen je menstruatie ontregelen.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.