Factcheck: Voedingsmiddelen rijk aan flavonoïden verminderen de kans op dementie

Factcheck: Voedingsmiddelen rijk aan flavonoïden verminderen de kans op dementie

Bron: Pixabay

Afgelopen weekend plaats online nieuwsplatform het artikel “Deze voedingsmiddelen verminderen het risico op dementie.” Deze informatie baseren zij uit een recent onderzoek van de Queen ’s University Belfast. Het onderzoek suggereert dat voedingsmiddelen rijk aan flavonoïden de kans op dementie met maar liefst 28 procent kunnen verminderen.

Oorspronkelijke claim: https://laatstenieuws.nl/gezondheid/deze-voedingsmiddelen-verminderen-het-risico-op-dementie

Flavonoïden

Het voedingscentrum omschrijft flavonoïden als antioxidanten. Ze zijn van nature aanwezig in plantaardige voedingsmiddelen zoals bessen, druiven, uien, broccoli, chocolade, thee en zelfs in rode wijn. Ze geven kleur aan veel groenten en fruit, maar flavonoïden zijn geen (essentiële) voedingsstoffen. Naast de anti-oxidatieve werking zouden flavonoïden ook andere positieve gezondheidseffecten hebben, maar het bewijs hiervoor is alleen niet voldoende overtuigt.

Het onderzoek zou bevestigen dat iets zo simpels als het verhogen van de inname van flavonoïden een aanzienlijke impact kan hebben op de kans op dementie, vooral voor degene die al een verhoogd risico lopen.

Professor Aedin Cassidy, hoofdonderzoeker van de studie gaf het volgende commentaar op het onderzoek: “Onze bevindingen tonen aan dat het consumeren van zes extra porties flavonoïden rijke voeding per dag, in het bijzonder bessen, thee en rode wijn, in verband werd gebracht met een 28 procent lager risico op dementie. De bevindingen waren het duidelijkst bij mensen met een hoog genetisch risico en bij mensen met symptomen van depressie.”

Dementie

Dementie is volgens het CBS op dit moment de snelst groeiende doodsoorzaak in Nederland. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer (70%). Iemand met Alzheimer krijgt eerst problemen met het geheugen, naarmate de ziekte erger wordt krijgt iemand steeds meer moeite met dagelijkse handelingen. Als je Alzheimer krijgt, wordt je helaas niet meer beter.

Zou zoiets simpels als het verhogen van de inname van flavonoïden het risico op dementie kunnen verminderen? Hein Wouters, expert bij stichting Alzheimer Nederland is kritisch over deze claim “Flavonoïden behoren tot de antioxidanten, maar de oorzaak van dementie is zo complex en nog niet volledig ontrafelt.” Daarnaast benoemd Wouters zo zijn bedenkingen te hebben bij de recente cohort studie van de Queen ‘s University Belfast, want wat zijn hoog risicopatiënten? Op welke leeftijd is men begonnen met flavonoïden en hoelang?

Tot slot verteld Wouters dat de Lancet-commissie, een toonaangevend wetenschappelijk blad, aangegeven dat men 45 procent van de dementie gevallen kan voorkomen of vertragen, als men beginnend in de kindertijd, veertien aanpasbare risicofactoren kan aanpakken. Denk hierbij aan: overmatig alcohol verbruik, roken, hersenletsel, weinig bewegen, overgewicht en nog veel .

Conclusie

We kunnen ervan uitgaan dat de nuanceringen van de claim niet kloppen. Door de complexiteit moet er nog veel onderzoek gedaan worden. Er zijn al miljarden uitgegeven aan het ontwikkelen van medicijnen voor zowel dementie als het genezen van Alzheimer, maar tot op de dag van vandaag voorkomt geen enkel medicijn de ziekte. Het meer eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan flavonoïden verminderd de kans op dementie dus niet, maar maken wel deel uit van een gezond dieet.

 

 

 

 

 

Over de auteur

Sanne Schild

Mijn naam is Sanne Schild (24 jaar), verslaggever voor SvJ Media in Utrecht Centrum. Momenteel studeer ik aan de School van Journalistiek in Utrecht. Ik hou van lezen, schrijven en vind het belangrijk om relevante maatschappelijke thema’s bespreekbaar te maken. Mijn ambitie is om in de toekomst te werken bij een dagblad en/of tijdschrift. Contact: sanne.schild1@student.hu.nl