Week Tegen Pesten: hulp voor volwassenen met langdurige gevolgen van pesten

Week Tegen Pesten: hulp voor volwassenen met langdurige gevolgen van pesten

foto gemaakt door: KiDDoWz - Amanda

Deze week staat in het teken van de Week Tegen Pesten, maar dit geldt niet alleen voor jongeren. Volwassenen kunnen namelijk ook nog steeds de gevolgen van pesten ervaren, zoals een laag zelfbeeld, angstklachten en trauma’s. Volgens GZ-psycholoog Ymke Thans, gespecialiseerd in cognitieve gedragstherapie en EMDR, is het belangrijk dat mensen op tijd hulp zoeken.

“Vaak zien we dat pesten uit het verleden niet goed verwerkt is, waardoor er nog steeds klachten kunnen ontstaan,” vertelt Ymke. “Het is heel lastig om dit zelf goed te verwerken, dus therapie kan hierbij helpen. Denk bijvoorbeeld aan EMDR-therapie, dat vaak wordt gebruikt om heftige trauma’s te verwerken.”

Soorten therapie

Er zijn verschillende soorten therapie die volwassenen kunnen helpen bij de verwerking van pesttrauma’s. Ymke legt uit: “EMDR is bekend van het verwerken van heftige trauma’s, maar inmiddels weten we dat pesten ook heel traumatisch kan zijn. Soms zien mensen zelf niet direct de link naar hun pestervaringen uit het verleden, maar die link is er vaak wel degelijk.”

Naast EMDR zijn ook veel andere therapieën die kunnen helpen. “Schema-therapie” kan helpen om oude, niet-helpende patronen te doorbreken. “En cognitieve gedragstherapie richt zich op negatieve gedachten en gedragsverandering,” aldus Ymke. Groepstherapie kan ook steun bieden, omdat mensen dan zien dat ze niet alleen zijn. “In een groep kunnen mensen met anderen over hun ervaringen praten.”

Praten helpt

Praten met een psycholoog kan een groot verschil maken, benadrukt Ymke. “Het helpt vaak om ruimte te krijgen om je verhaal te delen, zonder dat iemand daarover oordeelt.” Mensen schamen zich vaak voor hun gevoelens. “Door samen in gesprek te gaan kan je door verschillende technieken je zelfvertrouwen versterken.”

Eerste stappen naar hulp

Volgens Ymke is de eerste stap: erkenning aan jezelf. “Erken dat je nog steeds last hebt van je ervaringen en dat het je nog steeds pijn doet.” En het is belangrijk dat je erover praat met iemand die je vertrouwt. “Als de klachten ernstig zijn, zoals bij een pesttrauma of PTSS, is het verstandig om naar de huisarts te gaan voor een doorverwijzing naar een psycholoog.”

Hulp zoeken is volgens Ymke erg belangrijk. “Het is vaak te moeilijk om er alleen uit te komen, dus aarzel niet om professionele hulp in te schakelen.”

Hier het interview met Femke Valentijn: 

Over de auteur

Babs van Boxtel

Babs van Boxtel studeert sinds dit jaar journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht. Zij is een jonge, geïnteresseerde en creatieve student met ambities. Haar droombaan is dan ook presenteren. Deze interesses zijn ontstaan in haar middelbare school tijd. Voor haar profielwerkstuk heeft zij dan ook een documentaire gemaakt en heeft hierbij veel voor de camera gestaan. Hier begon haar passie voor presenteren en deze passie wilt ze graag ontwikkelen. Haar nieuwsgierigheid en brede interesses zorgen voor veel sterke ideeën voor nieuwe opdrachten en projecten.