Week tegen eenzaamheid zorgt voor meer verbinding onder mensen

Week tegen eenzaamheid zorgt voor meer verbinding onder mensen

Bron: Daphne van Beek

Tijdens de week tegen eenzaamheid is er extra aandacht voor mensen die zich eenzaam voelen. Zo’n 30% van de mensen tussen de 15 en 25 jaar oud geeft aan dat ze zich enigszins eenzaam voelen en ongeveer 11% voelt zich sterk eenzaam (Centraal Bureau voor de Statistiek, 2023).

Eenzaamheid is een breed begrip; het gaat niet alleen om de hoeveelheid mensen om je heen, maar ook of je gezien of gehoord voelt.

“Als iemand zich lang eenzaam voelt, geeft dat stress. Mensen zijn gemaakt om om verbinding met anderen te hebben en als dat niet zo is krijg je stress. Die stress is vaak weer een oorzaak voor andere ziektes. Het zou net zo slecht zijn voor je gezondheid als 15 sigaretten per dag roken.” Zegt Martha Talma, voormalig adviseur van ‘Eén tegen eenzaamheid’, een campagne van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

In de week tegen eenzaamheid zijn veel activiteiten om het maken van sociaal contact te bevorderen, maar het is daarnaast ook belangrijk om vanaf jongs af aan bewustheid rond dit onderwerp te creëren. “Eenzaamheid overkomt ons allemaal wel eens, het hoort misschien ook een beetje bij het leven. Het is wel belangrijk om erover te praten, we moeten ons soms kwetsbaar op durven stellen.” Aldus, Martha Talma. Door het bespreekbaar te maken, is het makkelijker voor mensen om aan de bel te trekken en het taboe rondom eenzaamheid te verbreken.

Wil je meer weten over eenzaamheid? Bekijk dan de onderstaande videoreportage!

Over de auteur

Fleur Reparon

Fleur Reparon (18) is een tweedejaars student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht.