Nieuwe invasieve exoten in Nederland

Nieuwe invasieve exoten in Nederland

Deze zomer heeft de Aziatische tijgermug al zijn sporen nagelaten in maar liefst acht verschillende provincies. Deze tijgermug staat bekend om zijn vermogen om gevaarlijke ziektes te verspreiden onder mensen. En alsof dat nog niet genoeg is, kunnen we wellicht nog meer van deze ongewenste gasten verwachten in Nederland, mede door export.

“De tijgermug die afkomstig is uit Zuid-Azië. Vandaar dat die Aziatische tijgermug heet. En dat beestje is een van de snelst verspreidende soorten wereldwijd, en ze weten heel goed op nieuwe plekken te vestigen waar die aankomt en wordt daarbij ook gesteund door klimaatverandering”, vertelt Bart Knols, muggenexpert.

Bart Knols wijst op verschillende routes waarmee deze muggen ons land kunnen binnendringen. “In Nederland onderscheiden we doorgaans drie belangrijke manieren waarop deze ongewenste gasten ons bereiken. Allereerst reizen ze vaak mee via gebruikte banden, zoals die van vliegtuigen. Deze banden worden verscheept vanuit verre landen en belanden in Nederlandse havens, waar lokale bedrijven ze verder verwerken,” legt hij uit. Daarnaast wijst hij erop dat deze insecten ook via bloemboeketten ons land kunnen bereiken, en dat mensen ze soms onbedoeld meebrengen van vakantie.

Niet alleen de tijgermuggen

Naast de Aziatische tijgermuggen, kunnen we in Nederland ook andere insectensoorten verwachten door transport. Ecoloog Erik Roeland wijst er verder op dat verschillende soorten sprinkhanen ons land binnenkomen via planten, terwijl de Aziatische hoornaar al geruime tijd voor problemen zorgt. “Het grootste probleem waar we nu al veel van zien in Nederland qua insecten is natuurlijk de Aziatische hoornaar. Deze soort vormt absoluut een bedreiging, en hoewel er maatregelen zijn voor bestrijding, wordt volledige uitroeiing steeds lastiger,” benadrukt Roeland.

Hij vervolgt: “Wat betreft de sprinkhanen, dit is een natuurlijk proces dat zich honderden keren per jaar herhaalt met honderden soorten. Slechts één of twee soorten veroorzaken echter daadwerkelijk problemen. Op dit moment liggen de grootste uitdagingen voornamelijk bij enkele plantensoorten die in Nederland zijn geïntroduceerd en inheemse flora verstoren.”

Gevaarlijke planten

Roeland benadrukt dat het grootste probleem zich vooral manifesteert in de flora, waarbij hij met name de Japanse duizendknoop en de Amerikaanse vogelkers als langdurige zorgenkinderen aanhaalt. Deze planten worden beschouwd als uitheemse soorten die zich buitengewoon agressief kunnen verspreiden. Hij merkt op dat deze planten soms legaal worden geïntroduceerd vanwege hun aantrekkelijkheid in tuinen, maar vervolgens snel de natuur infiltreren. Dit lijkt lange tijd geen problemen te veroorzaken, maar plotseling kunnen er complicaties ontstaan, wat ervoor zorgt dat deze planten vegetaties verstoren.

Over de auteur

Zoë Neeft

Zoë Neeft is een enthousiaste student journalistiek. Ze schrijft het liefst over lifestyle, films en cultuur gerelateerde onderwerpen. Als ze niet aan het schrijven is, kun je haar vinden bij haar vrienden of is ze aan het bidden voor een One Direction reunion tour.