Stoptober 2021

Stoptober 2021

Sinds augustus 2020 is het niet meer toegestaan om te roken op stations, (hoge) scholen en universiteiten. Dit voorstel is destijds ingediend door staatssecretaris Blokhuis. Dit draagt bij aan het maatschappelijke doel van onder andere de overheid om de huidige én nieuwe generaties rookvrij te krijgen.

De afgelopen jaren zijn elk jaar de accijns op sigaretten verhoogd om rokers te ontmoedigen. Dit is een van de manieren waarop de overheid dit doel probeert te realiseren. Het verminderen van het aanbod is een andere manier. Zo is het niet meer mogelijk om sigaretten te halen bij AH to go’s.

De rokers ontmoedigen lukt enigszins. De afgelopen jaren kent het aantal rokers een lichte daling. Zo rookte in 2014 nog zo’n 1 op de 4 mensen die 18 jaar of ouder zijn. In 2020 is dat inmiddels 1 op de 5. Ongeacht de daling blijft het een behoorlijk percentage.

Waarom is de overheid zo gedreven om iedereen rookvrij te krijgen? En hoe kan het dat ondanks alle maatregelen, een groot deel van de rokers besluit te blijven roken?

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *