Klimaatprotesten versterken druk op wereldleiders bij Climate Week New York

Klimaatprotesten versterken druk op wereldleiders bij Climate Week New York

Tijdens Climate Week in New York, georganiseerd door de Climate Group, hebben wereldleiders, beleidsmakers en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties de noodzaak benadrukt van snelle wereldwijde klimaatactie. De week, die samenvalt met de VN-top “Summit of the Future”, is een platform voor het bespreken van dringende milieukwesties. De focus ligt dit jaar op het beëindigen van fossiele brandstoffen en het versnellen van een rechtvaardige energietransitie.

 

Oproep tot actie

Op 23 september kwamen klimaatactivisten en nieuwe leiders bijeen voor de ‘Climate Leaders’ Reception’, waar zij vooruitgang vierden en de weg bespraken naar een ambitieuzer klimaatbeleid. In aanloop naar deze bijeenkomst publiceerde een groep van 15 burgemeesters en regionale leiders een open brief, gericht aan de wereldleiders die deelnemen aan de VN-top. Zij riepen op tot onmiddellijke actie tegen fossiele brandstoffen, die zij bestempelden als een groot obstakel voor duurzame ontwikkeling.

De ondertekenaars, afkomstig uit verschillende landen, benadrukken dat wereldleiders fossiele brandstoffen zonder uitstel moeten aanpakken. “Ik geloof echt dat er enige vooruitgang is geboekt tijdens de topconferenties en de Climate Week van voorgaande jaren, maar langzaam, veel te langzaam gezien de klimaatcrisis waarin we ons bevinden. Het probleem is dat je meer dan 190 landen aan tafel moet krijgen en het met elkaar eens moet zijn, wat buitengewoon moeilijk is als de economie van sommige landen afhankelijk is van fossiele brandstoffen. Maar het gaat te langzaam, daarom doen we er alles aan om meer druk uit te oefenen op deze besluitvormers, maar we moeten geduld hebben.” aldus Larry Moffett, klimaatactivist en lid van klimaatgroep Rise for Climate Belgium.

 

VN-beslissingen

De oproep kwam op een cruciaal moment, aangezien de VN-top op 22 september begon. Hier werd de “Pact for the Future” gepresenteerd, een routekaart voor betere mondiale samenwerking in tijden van crises, zoals de klimaatverandering. De brief van de burgemeesters benadrukt dat regeringsleiders niet langer mogen aarzelen en dat fossiele brandstoffen zo snel mogelijk tot het verleden moeten behoren. Ze waarschuwden voor de “rookgordijnen” van bedrijven die de transitie vertragen en riepen op tot de beëindiging van subsidies voor vervuilende industrieën.

De VN, die een belangrijke rol spelen in het bevorderen van internationale samenwerking, worden opgeroepen om dit Pact te ondersteunen met concrete acties. Naast de festiviteiten tijdens Climate Week ligt de nadruk dan ook op het dwingen van politieke leiders om fossiele brandstoffen voorgoed af te zweren. Volgens de brief is het stoppen van subsidies voor fossiele brandstoffen en investeren in duurzame energie niet alleen de effectiefste manier om de uitstoot te verminderen, maar kan dit ook meer banen opleveren en bijdragen aan een rechtvaardigere toekomst. De VN spelen een centrale rol in de discussies tijdens Climate Week, waarbij alle ogen gericht waren op de ambitie die de wereldleiders tonen om een duurzame toekomst te waarborgen.

 

 

 

Naar aanleiding van de start van Climate Week NYC en de bijeenkomst van de VN-top waren er wereldwijd demonstraties om politieke leiders op te roepen tot actie voor het bevorderen van het klimaat. Ook in Brussel was er een demonstratie, waar verslaggever Kiki Domacasse aanwezig was en een reportage over maakte.

 

Over de auteur