Nieuwe donorwet zorgt voor verdubbeling in donorregistraties

Nieuwe donorwet zorgt voor verdubbeling in donorregistraties

UTRECHT – Sinds een jaar hebben we een nieuwe donorwet. Deze wet is ingegaan vanaf 1 juli 2020. De wet houdt in dat je, vanaf 18 jaar, automatisch in het donorregister komt te staan met ‘geen bezwaar’ als je niks invult. Bij de oude donorwet was het juist andersom; als je niks invulde kwam je in het donorregister te staan met dat je geen orgaandonor wilde zijn. 

Afgelopen dinsdag 5 oktober werd door het CBR de cijfers van het afgelopen jaar bekend gemaakt over de donorregistraties. Uit deze cijfers is gebleken dat de registraties door de nieuwe wet zijn verdubbeld wat betekent dat veel meer mensen donor zijn geworden. Dit houdt in ook dat de mensen die organen nodig hebben minder lang hoeven te wachten op een orgaan als voorheen.

Marc Bakker heeft zelf een aantal jaar geleden een longtransplantatie gehad. Hij stond maar heel kort op de wachtlijst, omdat hij bij toeval in de juiste bloedgroep zat en de juiste formaat longen had. Hierdoor heeft hij binnen enkele maanden nieuwe longen kunnen krijgen wat zijn leven heeft gered. In deze reportage vertelt hij vanuit zijn perspectief wat hij vindt van de verdubbeling in de donorregistraties.

Over de auteur

Lysa te Riele

Ik ben een tweedejaars student aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Ik ben nieuws- en leergierig en kijk met een open-mind naar de wereld. Elk verhaal heeft twee kanten en ik probeer altijd beide kanten te horen/onderzoeken voor ik ergens een oordeel over vel.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.