Is er een minderheidskabinet mogelijk?

Is er een minderheidskabinet mogelijk?

Utrecht- Er zijn veel problemen met het samenstellen van de nieuwe kabinetsformatie. Sinds de verkiezingen op 17 Maart probeert het kabinet al een coalitie samen te stellen, echter is dit zonder succes. Informateur Johan Remkes spreekt met elke partij en kijkt of er tussen partijen een goede samenwerking plaats kan vinden waardoor er een coalitie plaats kan vinden. Remkes heeft in een toelichting over de partijen de uitspraak gedaan dat er met geen mogelijkheid een minderheidskabinet mogelijk is, maar is dat eigenlijk wel zo?

Joop van Holsteyn is politicoloog en hoogleraar politiek en gedrag op de Universiteit van Leiden. Volgens hem is het een minderheidskabinet wel mogelijk maar naar verwachting gaat dat niet gebeuren. “ Als we gaan kijken naar of een minderheidskabinet mogelijk is, jazeker of het realistisch is, is de andere vraag. Naar mijn verwachting gaan we het oude kabinet terugkrijgen dat betekend dat ondanks het grote wantrouwen wat er is, er waarschijnlijk wel een kabinet Rutte 4 gaat komen.” Remkes houdt alle opties open zo ook om een extraparlementair kabinet te gaan starten. Van Holsteyn ziet dit als een goede optie.” Ja ik denk dat dit zeker een goede optie is zeker omdat het nu gewoon een heel gedoe is. Ook is er heel veel onenigheid tussen de partijen dus als ze dan in plaats van een regeerakkoord een regeerprogramma hebben is dat misschien handiger omdat dit er ook voor zorgt dat de fracties minder betrokken zijn bij de formatie en dat er niet aan een regeerakkoord gehouden hoeft te worden.” Van Holsteyn vond het achteraf een bijzondere uitspraak die Remkes heeft gedaan want hij spreekt zichzelf tegen. “ Ja als ik er over nadenk is het een zeer bijzondere uitspraak. Hij heeft vroeger zelf meermaals gezegd dat een minderheidskabinet een volwaardige en reële optie is in de Nederlandse politiek, dus om dan nu een uitspraak te doen dat het niet kan is bijzonder.”  Onder een minderheidskabinet moet er wel gerekend kunnen worden op een meerderheid van de Staten-Generaal en van Holsteyn verwacht dat dit niet zal gebeuren als er nu een formatie komt die een minderheidskabinet vormt.” Het is ook erg onwaarschijnlijk omdat een minderheidskabinet geen rekening moet houden met de steun van de Staten-Generaal. En dat zorgt ervoor dat de kans dat er een minderheid gaat komen in het kabinet erg klein is. Maar als we theoretisch gaan kijken is het zeker wel mogelijk zoals Remkes eerder ook heeft gezegd maar zichzelf door zijn uitspraak tegenspreekt.”

Al met al is het dus volgens van Holsteyn wel mogelijk om een minderheidskabinet te hebben, maar de kans dat het gaat gebeuren is volgens de politicoloog heel klein.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.