Veiligheid tijdens de Spelen: ‘Toch wel een van de grootste vraagstukken’

Veiligheid tijdens de Spelen: ‘Toch wel een van de grootste vraagstukken’

Er zijn in Parijs al een paar hints van de komst van de Spelen te vinden

Over 300 dagen is het zover, de Olympische Spelen gaan van start in Parijs. In de stad is de voorbereiding al maanden in volle gang, want voordat 11.000 atleten én bijna anderhalf miljoen toeschouwers kunnen komen, moet er nog een hoop gebeuren. Een van deze punten is veiligheid. En dat is, in de huidige tijd, misschien wel het belangrijkste, zegt ook Frankrijk-correspondent van NRC, Floor Bouma. 

“Ja, veiligheid is toch wel een van de grootste vraagstukken van deze Spelen”, aldus Bouma. “Zeker in Frankrijk, dat vaak geraakt is door terrorisme en sociale onrust. Dat zou op beide manieren roet in het eten kunnen gooien, tijdens de Spelen”. Hoewel het land onder hetzelfde veiligheidsrisico als Nederland valt, leven de Fransen wel al jaren onder het Plan Vigipirate. Dit is het plan om de inwoners te beschermen tegen aanvallen van terrorisme, zoals in 2015 en 2016, aldus campusfrance.org.

Maar ook voor de Spelen zelf worden er specifieke maatregelen getroffen. “Men maakt zich echt wel zorgen om dat veiligheidsaspect en de organisatie is daar ook wel echt heel druk mee bezig. Sowieso is er een heel veiligheidspakket nu, zoals bij ieder groot evenement.” Voorbeelden van dit pakket zijn detectiepoortjes, 17.000 beveiligers, een aantal dat kan oplopen tot 22.000 beveiligers en ook speciale drones. “Ook is er toestemming gegeven voor het gebruik van intelligente camera’s, waarmee mensen die verdacht gedrag vertonen uit het publiek kunnen worden uitgepikt.”

De laatste maanden zijn er in Frankrijk ook veel protesten en demonstraties. “Fransen staan bekend als kritisch op autoriteit en de overheid in het algemeen. Er zijn wel wat protestgroepjes die tegen de Olympische Spelen in Parijs én de Spelen in het algemeen zijn. Zij vinden vooral dat Frankrijk haar geld beter kan besteden en zijn bang dat vooral kwetsbare groepen geraakt gaan worden. Maar daar moeten we wel bij bedenken dat er in Frankrijk heel veel protestgroepen ontstaan. Of dat dan betekent dat er daadwerkelijk tijdens de Spelen een protestgolf komt, dat kan ik niet zeggen.”

Ook zijn er een aantal andere problemen waar Parijs nog tegen aanloopt. Deze worden in onderstaande explainer uitgelicht:

Over de auteur

Emma Odijk

Emma Odijk (2003), is een vrolijke meid die vanuit het altijd bruisende Wassenaar verslag doet van het nieuws. Emma’s interesses liggen heel breed, van muziek, tot politiek en van sport tot natuur. Van alle dingen weet ze iets en wil ze meer leren. Dit komt terug in haar vrije tijd, waarin ze graag sport bekijkt, natuur fotografeert en soms iets te veel muziek luistert. Deze veelzijdigheid is ook zichtbaar in haar diverse journalistieke werk.