De Nederlandse koloniën tijdens WOII: een blik op de nieuwe tentoonstelling in het Amsterdamse Verzetsmuseum

De Nederlandse koloniën tijdens WOII: een blik op de nieuwe tentoonstelling in het Amsterdamse Verzetsmuseum

Eigen beeld

Terwijl er in de geschiedenisboeken uitgebreid gesproken wordt over de Tweede Wereldoorlog en de Duitse bezetting van Nederland, wordt er veel minder aandacht besteed aan wat er in de voormalig Nederlandse koloniën gebeurde in die tijd. Het Verzetsmuseum in Amsterdam wil dit onderbelichte deel van de geschiedenis meer in de schijnwerper zetten, daarom openden zij op woensdag 2 oktober een nieuwe tentoonstelling over de voormalig Nederlandse koloniën tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.

Het vragen om aandacht voor een onderwerp is de eerste stap, maar er moet nog veel gebeuren. “Dit gaat heel langzaam, het gaat om een culturele verandering. Zoiets gaat langzamer dan mensen misschien zelf zouden willen. Het Verzetsmuseum is een van de eerste die dit verhaal op deze manier willen vertellen; ze willen het narratief kantelen,”  legt Sander van der Horst, PhD kandidaat aan het Instituut voor Geschiedenis uit. Het bewustzijn over de rol die de voormalig Nederlandse koloniën is dus wel aan het groeien, maar dit soort initiatieven, zoals die van het Verzetsmuseum zijn belangrijk om die verandering verder op gang te brengen.

De tentoonstelling bestaat uit onder andere zo’n 30 verhalen over de Tweede Wereldoorlog, het verzet en de gevolgen hiervan. Door persoonlijke verhalen te vertellen kunnen mensen zich ertoe verhouden. “Je doet er juist historisch recht aan, door het over individuelen te hebben, want daar gaat het ook om. Het waren bijvoorbeeld geen grote groepen die in verzet kwamen tegen de bezetters, maar eerder individuen,” aldus Sander van der Horst.

 

Meer weten over dit onderwerp? Luister dan de onderstaande audioreportage!

Over de auteur

Fleur Reparon

Fleur Reparon (18) is een tweedejaars student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht.