Asiel- en Migratiebeleid: “Een race naar de bodem”

Asiel- en Migratiebeleid: “Een race naar de bodem”

Foto: Markus Winkler

Het strengste asielbeleid ooit dat gaat er in Nederland komen. Althans als het aan het nieuwe kabinet ligt. Op haar eerste internationale reis ging Minister Marjolein Faber naar Denemarken. Dit is niet gek, want minister Faber wil hetzelfde asiel- en migratiebeleid dat Denemarken al jaren voert.
Streng asiel- en migratiebeleid daar staat Denemarken om bekend en dit is niet geheel toevallig. “In 2015 plaatste de Deense regering verschillende advertenties in de Libanese kranten met een duidelijke boodschap: Kom niet naar Denemarken. Er werd in verschillende talen duidelijk gemaakt dat de regels van het asiel- en migratiebeleid werden aangescherpt. Eigenlijk werd er vanaf dat punt het strenge asiel- en migratiebeleid geadverteerd naar vluchtelingen om aanvraag te voorkomen.” Vertelt Eva Singer directeur Asiel bij de Deense Vluchtelingenraad. “Een goed voorbeeld hiervan is de juwelenwet, deze staat nog steeds in de boeken maar wordt niet meer gehandhaafd. Toch is deze wet bij veel mensen bekend en draagt dit bij aan het afschrikken van vluchtelingen.”
Hoewel veel vluchtelingen en veel Europese landen vinden dat Denemarken en streng asiel- en migratiebeleid heeft is het niet zo streng als men denkt aldus Jacob Nielsen Arendt, onderzoeksprofessor op het gebied van asiel en migratie. “Het asiel dat hier wordt aangeboden is hetzelfde als in de rest van Europa, want daar is algemene wetgeving voor. Een van de dingen die anders is, is dat Denemarken heeft geprobeerd om vluchtelingen terug te sturen naar het land van herkomst. Alleen in de praktijk gaan veel vluchtelingen niet naar het land van herkomst, maar naar de rest van Europa of blijven ze in Denemarken.”
Zodra heel Europa hetzelfde beleid gaat voeren wordt het volgens Eva Singer een race naar de bodem. “Als elk land een even streng beleid heeft, werkt het afschrikken niet meer. Dan moet je telkens een strenger beleid maken wat uiteindelijk ten koste gaat van het daadwerkelijke beleid. Europa kan beter een gezamenlijk plan maken net zoals bij de vluchtelingen uit Oekraïne. Laten we dat als voorbeeld nemen.”

Over de auteur