Sporten is gezond, topsport is dat niet

Sporten is gezond, topsport is dat niet

Lars van den Berg tijdens het NK wielrennen 2021

‘Druk op topsporters is voorbije 20 jaar enorm toegenomen’

Dit is niet zomaar een uitspraak van Jef Brouwers. Hij zegt het niet vanuit het niks. Brouwers is namelijk sportpsycholoog van de Belgische olympische ploeg. Toch is dit een interessante stelling om uit te zoeken, want is de druk ook echt toegenomen? En wat wordt er eigenlijk onder druk verstaan?

Het bleek al snel dat het moeilijk was om het begrip druk heel helder te krijgen. Volgens Tim Koning, sportpsycholoog bij YAAP, is druk voor iedereen anders. Sterker nog druk is ook heel cultureel gebonden. Hij geeft als voorbeeld dat Scandinavische landen erg relaxed zijn. Terwijl landen in Zuid Europa sport weer heel anders beleven. Dit zorgt er voor dat de druk die een sporter ervaart ook per land verschilt.

Yannick Balk, sportpsycholoog bij The Mental Side, geeft aan dat met de komst van sociale media sporters continu onder druk staan. Maar werd druk niet al eerder ervaren? Dat zeker wel. Misschien ligt het er dan aan dat sporters er nu pas voor uit te durven komen. Lars van den Berg, wielrenner bij FDJ Group, begrijpt wel dat sporters twijfelen hun verhaal te doen. ‘’Als je een contract van twee jaar hebt en drie maanden voor het verloop voel je dat het niet meer gaat, dan durf je dit minder snel te vertellen.’’

Je kan dit vergelijken met een sporter die zijn of haar been breekt. Een club zal afwachtend zijn met een nieuw contract aan bieden want het herstel van de speler is onzeker. Dit geldt ook voor mentale problemen. Toch merk je dat daar nog wel een stigma heerst. Ook met renners die zwaar vallen tijdens een wedstrijd, de eerste reactie van de begeleiders is altijd de renners weer op de fiets te zetten hoe gehavend ook. Dit is volgens Van den Berg gewoon gebruikelijk. ‘’Als iemand naast je staat met een nieuwe fiets en je weer op een zadel probeert te hijsen dan komt het niet in je op om te zeggen dat je niet doorgaat.’’

Misschien voelt het niet zo, maar in zekere zin spreekt hier ook druk uit. De renner leert dat wat hij of zij ook mankeert ‘’The show must go on’’.

De wielerploeg van Lars van den Berg (FDJ Group, zie red.) heeft wel een sportpsycholoog ter beschikking. Daar moeten de renners minimaal één keer per jaar heen. Maar als ze er vaker heen willen kan dat ook.

Of er daadwerkelijk meer druk is dan 20 jaar geleden, is ook na onderzoek moeilijk te zeggen. Maar dat er spraken is van veel druk is duidelijk. Dumoulin, Osaka en Biles spraken zich allen uit. En het lijkt dat er voor het eerst echt geluisterd wordt. Koning geeft aan dat er met de coaches die nu in opleiding zijn een nieuwe lichting aan komt. ‘’De opleidingen zijn verbeterd en de jongeren generatie let juist meer op mentale gezondheid. Omdat coaches belangrijk zijn voor sporters kan de druk de komende jaren beter verholpen worden.’’ Koning is positief gestemd, hij gaat er van uit dat over een jaar of tien er veel meer aandacht is voor de mentale gezondheid. Omdat dan de coaches die nu in training zijn aan de leiding komen. Tot die tijd kunnen sporters geholpen worden door net als Dumoulin, Osaka en Biles met hun verhalen naar buiten te komen.

Bron Tom Dumoulin: RTL, Tom Dumoulin over pauze en terugkeer naar het wielrennen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.