Sinds 2012 is het elk jaar op 11 oktober Wereldmeisjesdag. Deze dag werd uitgeroepen na een succesvolle lobby van Plan International bij de Verenigde Naties. Een belangrijke dag, want dagelijks worden nog miljoenen meisjes wereldwijd achtergesteld, uitgebuit en gediscrimineerd. Alleen omdat ze meisjes zijn.
Met dit initiatief wil Plan International meer aandacht vragen voor de gelijke rechten van meisjes. Op veel plekken worden meisjes nog steeds achtergesteld ten opzichte van jongens. Dit jaar ligt de focus extra op meisjes in oorlogssituaties. Wereldwijd groeien nog altijd 160 miljoen kinderen op in conflictgebieden. Naast basisbehoeften hebben meisjes in deze situaties bescherming nodig. “Meisjes lopen een groot risico, vooral wanneer ze op de vlucht zijn, om seksueel uitgebuit te worden. Ook de kans op verkrachting, gedwongen uithuwelijking en geweld neemt enorm toe,” vertelt Josephine van Plan International. Bovendien hebben meisjes onderwijs nodig, maar vaak worden zij in crisissituaties eerder van school gehaald dan jongens.
Plan International biedt meisjes in oorlogssituaties bescherming. Ze zorgen voor veilige ruimtes in vluchtelingenkampen, waar kinderen en meisjes kunnen spelen en zich ontwikkelen. Daarnaast bieden ze psychosociale hulp aan kinderen die trauma’s hebben opgelopen. Plan International zet ook tijdelijke scholen op in vluchtelingenkampen, traint leraren en zorgt ervoor dat ze betaald worden. Ze zorgen ook dat er voldoende materiaal aanwezig is, zoals boeken en krijt. Tot slot bieden ze noodhulp, zoals voedselpakketten, noodpakketten en menstruatiekits voor meisjes. “Het is erg belangrijk dat meisjes op een waardige manier kunnen blijven menstrueren in tijden van crisis,” aldus Josephine.
Ten slotte werkt Plan International aan gezinshereniging. Vaak raken mensen elkaar kwijt in de chaos wanneer ze op de vlucht slaan. Plan International zorgt ervoor dat kinderen in vluchtelingenkampen met hun families worden herenigd.
Verslaggeefster Sanne Schild sprak met de hulporganisaties Plan International en Terre des Hommes.