De Amerikaanse staat Florida is onlangs zwaar getroffen door orkaan Milton, met heftige windsnelheden. De storm zorgde voor hevige regenval en overstromingen, waarbij meer dan 17 mensen om het leven kwamen, maar dat zal waarschijnlijk nog stijgen. Hoewel orkanen niet ongewoon zijn in deze regio, waarschuwen experts dat de gevolgen van klimaatverandering steeds ernstiger worden. Dit betekent dat kwetsbare regio’s zich beter moeten voorbereiden op natuurrampen om de gevolgen ervan, zoals schade en slachtoffers, zoveel mogelijk te beperken.
Professor Niko Speybroeck, expert op het gebied van rampenbestrijding, benadrukt het belang van voorbereiding en educatie. “Mensen moeten weten wat ze moeten doen in het geval van een storm,” zegt hij. “Dit vermindert niet alleen de angst, maar maakt ook dat gemeenschappen sneller en efficiënter kunnen reageren.” Hij voegt hieraan toe dat waarschuwingssystemen cruciaal zijn. Deze systemen geven gemeenschappen de mogelijkheid om op tijd te evacueren en de schade te beperken.
Noodpakketten en infrastructuur
Het Rode Kruis speelt ook een belangrijke rol in rampenbestrijding. Daniëlle Brouwer is woordvoerder van het Rode Kruis en adviseert dat inwoners van kwetsbare gebieden altijd een noodpakket in huis moeten hebben. “In zo’n pakket horen basisvoorzieningen zoals water, waterbestendige lucifers en een EHBO-kit,” legt de woordvoerder uit. Deze eenvoudige maatregelen kunnen helpen tijdens of na rampen.
Volgens professor Speybroeck is het belangrijk dat gemeenschappen ook veerkrachtige infrastructuur ontwikkelen. Dit betekent dat gebouwen en voorzieningen bestendig moeten zijn tegen de gevolgen van een storm, zoals overstromingen en zware windstoten. “Internationale samenwerking is hierbij van groot belang,” zegt hij. “Door kennis en ervaringen te delen, kunnen we wereldwijd beter voorbereid zijn op toekomstige rampen.”
Preventieve maatregelen tegen rampen
Om beter beschermd te zijn tegen toekomstige natuurrampen, moeten gemeenschappen werken aan risico-inschattingen en kennisuitwisseling. Het inschatten van risico’s helpt om de kwetsbaarheid van een gebied te begrijpen, en hierdoor kunnen effectievere maatregelen worden genomen. Speybroeck benadrukt dat naast waarschuwingssystemen en infrastructuur ook internationale hulp en kennisuitwisseling van cruciaal belang zijn. “Hoe beter we voorbereid zijn, hoe kleiner de kans op grote schade en slachtoffers.”
Zo kunnen lokale gemeenschappen zich beter wapenen tegen het toenemende risico van natuurrampen, versterkt door de effecten van klimaatverandering.
(Niko Speybroeck is een buitenlandse bron, dus zijn engelse quotes zijn vertaald naar het Nederlands)
Hierbij de reportage van Babs van Boxtel:
Tijdens de talkshow was Kenny Meesters te gast om te praten over de hulp na de storm Milton:
Tijdens de talkshow was er een live interview met een weerman: