Van fast fashion naar slow fashion: Bewuster omgaan met kleding

Van fast fashion naar slow fashion: Bewuster omgaan met kleding

Foto: Daphne van Beek

Onze maatschappelijke verslaving aan kleding is slecht voor de planeet. Kleding wordt zo goedkoop mogelijk geproduceerd en over de hele wereld verscheept. Daarnaast hebben kledingwinkels elk seizoen meerdere collectiewissels. Wij dragen kledingstukken gemiddeld maar zeven keer en gooien hierdoor jaarlijks enorme hoeveelheden textiel weg. De Dutch Sustainable Fashion Week is de eerste fashion week die zich richt op het zichtbaar maken van duurzame modeontwikkelingen in Nederland.

Tijdens de Dutch Sustainable Fashion Week worden er in meerdere steden workshops, evenementen en modeshows georganiseerd. Het doel is om consumenten bewuster te maken van hun koopgedrag en hen te leren over duurzame mode. Zo kun je je in Utrecht aanmelden voor een SWAP Deluxe, waar je kleding kunt inleveren en tegen een symbolische prijs kunt ruilen met anderen. Tijdens de SWAP krijg je persoonlijk stijladvies van stylist Renske Snaar om te ontdekken welke items, kleuren en accessoires het beste bij je passen.

Snaar is door verschillende factoren geïnspireerd om haar carrière te richten op duurzame mode en styling. Volgens haar is er al genoeg kleding op de wereld en hoeft er niets nieuws meer geproduceerd te worden. Daarnaast wil Snaar meer bewustwording creëren rondom het koopgedrag van consumenten. “Als we impact willen maken, moet ik bij mezelf beginnen”, zegt snaar. Daarom heeft zij een carrière switch gemaakt van sportfysiotherapeut naar de duurzame modewereld.

Voordelen van duurzame kleding

Er zijn veel voordelen verbonden aan het dragen van duurzame kleding. Je hebt minder snel nieuwe kleding nodig als je langer doet met wat je al hebt en echt leert te houden van de kleding die je draagt. Dit is niet alleen beter voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.
“Duurzame kleding heeft op alle vlakken voordelen. Daarnaast voel je je waarschijnlijk ook beter in kleding die écht goed bij je past”, vertelt de stylist. De kwaliteit van duurzame of gethrifte kleding (tweedehands kleding) is vaak ook vele malen beter en gaat dus langer mee.

Als je je garderobe vult met duurzame kleding, of bewuster omgaat met wat je al hebt, zul je daar voor een lange tijd plezier van hebben. Investeer bijvoorbeeld in goede basic items met een tijdloos karakter. Zo weet je zeker dat je altijd stijlvol voor de dag komt, ongeacht de trends.

Swappen

Het ruilen van kleding, ook wel “swappen” genoemd, draagt bij aan een betere bewustwording over duurzaam omgaan met kleding. Tijdens een kledingruil worden nog mooie kledingstukken uit jouw kast geruild met die van iemand anders.
“Stap één is dat je bewuster voor je kledingkast gaat staan. Wat heb ik eigenlijk in mijn kast? Wat heb ik de afgelopen jaren niet gedragen? Vaak schrik je van hoeveel dat is”, zegt Snaar. “Sommige mensen komen met koffers vol kleding aan”. Dat is al een belangrijke stap naar een duurzame garderobe.

Met swappen kun je ook experimenteren met je stijl en buiten je comfortzone treden. Voor een lagere prijs kun je kledingstukken uitproberen die je normaal misschien niet zou dragen. Als het toch niet jouw ding blijkt te zijn, kun je het item meenemen naar de volgende SWAP-avond en iemand anders er blij mee maken. Zo probeer je op een duurzame en verantwoorde manier nieuwe kleding uit.

Het is dus belangrijk om minder te kopen en beter te kiezen. Verminder de hoeveelheid kleding die je aanschaft en geef de voorkeur aan kwaliteit boven kwantiteit. Kies voor tijdloze, veelzijdige stukken die duurzaam zijn en lang meegaan. “Natuurlijk kun je af en toe nog een leuke trend volgen, en dat hoeft niet altijd bij duurzame winkels. Beperk het dan wel tot 1 of 2 goed gekozen stukken”, vertelt Snaar.

Bekijk de reportage hieronder en ontdek hoe duurzame modebedrijven de strijd aangaan met de snel groeiende fast fashion industrie. Cécile Scheele, oprichter van de Dutch Sustainable Fashion Week, en modeontwerper Sepehr Maghsoudi delen hun inzichten.

Over de auteur