Algemene Politieke Beschouwingen: zo zijn ze verlopen

Algemene Politieke Beschouwingen: zo zijn ze verlopen

Het is de afgelopen week een veelbesproken onderwerp geweest: de asielnoodwet van minister Faber. Met deze noodwet moet het makkelijker worden om vluchtelingen tegen te houden en gezinshereniging te beperken. Het merendeel van de Eerste Kamer was hier echter fel op tegen en ook in het buitenland kan Faber op weinig steun rekenen.  

 

Faber wil het staatsnoodrecht namelijk gebruiken om een uitzondering te krijgen op de asielregels die gelden in Europa. Volgens Evert Manders, oud-persvoorlichter van Politieke Jongeren, wil ze liever de noodwet invoeren omdat die pas later officieel goedgekeurd moet worden. Bij een spoedwet of normale wetswijziging moet de wet goedgekeurd worden voor de invoering hiervan. Ook vindt hij dat zo’n noodwet in de knel kan komen met verschillende grondrechten. “Hier is het vorige kabinet letterlijk op gevallen! Gezinshereniging is gewoon een mensenrecht wat nu wordt geschaad.”  

 

Opnieuw mogelijke val van kabinet 

 

Geert Wilders sprak eerder deze week uit dat de PVV een ‘niet zo leuke tijd’ tegemoet gaat als de noodwet zou worden afgekeurd. Voor nu is dat dus gebeurd en buiten dat is er ook sprake van spanning tussen de partij van Wilders en het NSC van Pieter Omtzigt. Manders denkt dus dat het einde van kabinet Schoof I in zicht is. “Het is momenteel wachten op wie de beste ruggengraat heeft. De coalitiepartijen zitten naar elkaar te wijzen om te kijken wie ze de schuld kunnen geven. Ik denk dat momenteel alleen de BBB gelukkig in de coalitie zit.”  

 

Momenteel is Nederland naast Hongarije het enige land van de Europese Unie dat zo’n noodwet, of opt-out, in wil voeren. Manders benoemt dat Nederland op deze manier niet serieus wordt genomen. Andere landen in de EU pleiten namelijk wel voor dezelfde regels rondom asiel.  

 

Wil je meer weten over de Algemene politieke beschouwingen en wat de hoofdlijnen hiervan waren? Verslaggeefster Isa Bauman ging langs in Den Haag om verhaal te halen.

 

Over de auteur

Isa Bauman

Al van jongs af aan had Isa Bauman (2004) uit Den Haag al een passie voor schrijven en was erg nieuwsgierig naar de wereld om haar heen. Als mensen aan haar vroegen wat zij later wilde worden, antwoordde zij dan ook met journaliste of schrijfster. Ze studeert daarom Journalistiek aan de Hogeschool in Utrecht, waar zij artikelen schrijft over allerlei uiteenlopende onderwerpen. Ze is erg sociaal en schrijft graag over mensen hun verhalen. Ze houdt van reizen en wil hier graag haar werk van maken, namelijk als presentatrice op de televisie voor eventueel een reisprogramma, of als freelancer.