Kan hersenletsel op de Nederlandse sportvelden verminderd worden?

Kan hersenletsel op de Nederlandse sportvelden verminderd worden?

Utrecht- In Nederland hebben aardig wat sporters last van hersenletsel. Tijdens het sporten zijn er vaak niet genoeg veiligheidsmaatregelen om een hersenschudding of dergelijk hoofdletsel te voorkomen. Jeanne Roeland heeft vroeger vaak gesport en tijdens het sporten heeft zij vier keer hersenletsel opgelopen. één keer tijdens het skiën en drie keer tijdens hockey. Jeanne vindt dat er te weinig maatregelen worden genomen tegen het voorkomen van hersenletsel op de Nederlandse sportvelden, daarom is Jeanne een eigen organisatie gestart genaamd Jeanne Roeland Advies & Coaching. Ze wil graag dat mensen op de hoogte zijn van hoeveel sporters nou daadwerkelijk kampen met hersenletsel en wat er tegen gedaan kan worden.

Er kampen naar schatting 54 duizend sporters in Nederland aan hersenletsel waarvan 25 procent langer dan zes maanden daar last van heeft. Veel van deze sporters hebben soms het probleem dat ze niet eens weten dat ze met letsel lopen zo merkt ook Jeanne op.” Als we gaan kijken naar de hoeveelheid is dat waarschijnlijk nog hoger dan de 54 duizend geregistreerde mensen. Dit komt vooral omdat er sporters rondlopen met letsel waarvan ze zelf niet eens weten dat ze het hebben. En de reden dat ze niet weten dat ze het hebben is dat er veel te weinig voorlichting wordt gegeven over dit onderwerp en sporters doen het vaak af met een ‘sport incident’. Ook denkt men vaak we moeten even doorzetten, maar als het gaat om het hoofd moet er veel sneller iets aan gedaan worden en niet pas na bijvoorbeeld twee weken waar het al blijvend letsel kan zijn.” Tijdens het hockeyen heeft Jeanne 1 keer één bal tegen haar slaap gehad, één keer een bal tegen haar kin en ze heeft een keer een hockeystick tegen haar hoofd gehad. Zelf is ze binnen zes maanden hiervan herstelt, echter alleen bij de laatste blessure had ze erg veel last van haar hoofd tijdens het werken en heeft ze een langere tijd thuis gezeten. Ze denkt dat als er binnen sport sneller wordt gekeken door een fysiotherapeut dat het herstel een stuk sneller en vlotter kan gaan.” Online zijn er wel een aantal herstelschema’s te vinden, maar het is veel beter als je meteen behandeld wordt door een fysio en meteen een schema van hem krijgt omdat schema’s heel persoonlijk zijn.”

Jeanne Roeland Advies & Coaching vindt sporten erg belangrijk, maar bij bepaalde sporten wordt ook verwacht dat er wel is letsel opgelopen kan worden. De organisatie van Jeanne zou graag een aantal veranderingen zien binnen de sport om het sporten zelf veiliger te maken. “ Sporten is voor de gezondheid erg belangrijk maar als ik kijk naar hersenschuddingen, die ga je gewoon soms een oplopen en daar kunnen meer preventieve maatregelen tegen genomen worden. Zo is informatie over een hersenschudding erg belangrijk, dat coaches en ouders weten wat ze moeten doen als er zoiets gebeurd en dat als je naar de huisarts gaat of naar een ziekenhuis dat men weet wat er moet gebeuren. Want op dit moment is er gewoon te weinig informatie en als je minder snel  geholpen wordt hoe sneller je een negatieve spiraal in gaat qua gezondheid.

Al met al moeten er door sportverenigingen nog genoeg maatregelen genomen worden om ervoor te zorgen dat het hersenletsel en vooral de duur daarvan drastisch verminderd kan worden.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.