De Europese Raad komt 17 en 18 oktober samen in Brussel. Zij gaan praten over Oekraïne, het Midden-Oosten en over migratie. Hier worden geen harde beslissingen meer genomen. Onze minister van Asiel en Migratie: Marjolein Faber is daar ook bij. Na de opmerkelijke fouten die minister Faber heeft gemaakt, wordt ze bekritiseerd in de media.
Europese asiel en migratiepact
Het asiel- en migratiepact streeft naar meer eenheid in het migratiebeleid van Europa. Alle EU-lidstaten zouden zich moeten houden aan dit pact. In het pact liggen een aantal aandachtspunten: met als belangrijkste de controle op de buitengrenzen. Ook dit punt zou strenger aangepakt moeten worden, om het migratieprobleem binnen de Europese Unie, inclusief Nederland. “Het is een illusie om te denken dat er geen conflicten meer zullen zijn, dus de bescherming aan vluchtelingen moeten wij bieden,” zegt Anhela woordvoerder van vluchtelingenwerk Nederland.
Hoe worden beslissingen genomen?
Beslissingen over het migratiepact worden genomen door regeringsleiders van de EU-lidstaten, die samenkomen voor de Europese Raad. De Europese Commissie bedenkt voorstellen voor nieuw beleid en nieuwe regels. Daarna beoordeelt de Europees Parlement, dat bestaat uit 720 leden die gekozen worden door de inwoners van de lidstaten. Als zowel het Parlement als de Raad van de Europese Unie het eens zijn over het plan, word de nieuwe wet ingevoerd. “Het is wel druk, maar niet drukker dan normaal,” zegt politiek verslaggever Guus.
Opt-out
Nederland heeft recent een “Opt-out” brief gestuurd naar de Europese Commissie. Het probleem hierbij was dat de Europese Commissie niet gaat over verdragswijziging. De reactie van het Europese commissie was dat de regels voor Nederland bindend zullen blijven. “Wij maken ons zorgen over de migratiebeleid en zien de daad van minister Faber als symbolisch”, zegt Anhela.