Overwinningsplan Oekraïne gepresenteerd

Overwinningsplan Oekraïne gepresenteerd

Zaterdag 12 oktober 2024 zou het zogenoemde overwinnigsplan worden gepresenteerd door president Zelensky. Dit zou gebeuren tijdens de 25e bijeenkomst van UDCG (Ukraine Defence Contact Group). Elke zoveel tijd wordt er op de Amerikaanse vliegbasis Ramstein in Duitsland zo’n bijeenkomst gehouden. Ditmaal zouden alle politieke leiders van de ruim vijftig deelnemende landen aanwezig zijn. Maar door het noodweer in Florida kon president Joe Biden niet aanwezig zijn, wat resulteerde in het verzetten van de 25e bijeenkomst.

Ondertussen zijn de plannen door Zelensky gepresenteerd, dit deed hij aan het Oekraïense parlement afgelopen woensdag. Momenteel heeft Oekraïne het moeilijk op het slagveld. Het plan komt dus op het goeie moment voor de Oekraïners. In het plan staan 5 punten waardoor Oekraïne volgens Zelensky de oorlog kan winnen. Zo begint hij dat het gebruiken van langeafstandsraketten belangrijk is om Rusland te verzwakken. Ook wil hij afschrikmiddelen hebben om nieuwe Russische aanvallen te voorkomen. Dit zou in combinatie met de hulp van de NAVO een einde moeten maken aan de oorlog in Oekraïne.

Wanneer dit einde dan zou moeten komen is nog onduidelijk, ook defensie-expert Peter Wijninga is niet zeker dat dit plan direct zal leiden tot een einde van de oorlog: Nou, weet je, met al dit soort dingen moet je voorzichtig zijn met voorspellingen te doen. “Wanneer de oorlog gaat eindigen is nog lang niet duidelijk. Het gaat er uiteindelijk om wat de Oekraïners ermee doen en hoe ze het plan in werking gaan zetten.”

Zoals eerder al kort vermeld heeft het Oekraïense leger het moeilijk. Na een korte triomf van Oekraïne hebben de Russen zich herpakt en halen momenteel weer overwinning na overwinning binnen. “Het is realistisch om onze posities op het slagveld in Oekraïne te verdedigen en tegelijkertijd de oorlog terug te brengen naar het grondgebied van Rusland, zodat de Russen echt gaan voelen wat oorlog is.” Ondanks deze woorden van president Zelensky hebben de burgers steeds minder vertrouwen in hem. Het volk raakt uitgeput en hopen op een einde van de oorlog, dit blijkt uit peilingen. “Momenteel zijn er zo’n 23.000 mensen die door zijn of haar familie gezocht worden” dit vertelt de woordvoerder van het ICRC.

Neem hieronder nog een terugblik naar de talkshow van afgelopen vrijdag. Defensie-expert Peter Wijninga blikte alvast vooruit op het plan en wat de gevolgen hiervan zouden kunnen zijn.

Over de auteur

Max Kien

Max Kien Journalist Ik ben Max Kien geboren in de winter van 2006, sport is mijn specialiteit en ook mijn grote passie. Door middel van mijn journalistieke werken wil ik mensen mijn passie voor de sport over brengen. Reizen over de hele wereld is ook een van mijn grote liefdes. De fraaiheid van onze aarde zou iedereen moeten kunnen waarnemen. Voor mij zou het meer dan een eer zijn om documentaires te maken over onze verfijnde aardbol. Tot slot vind ik het heerlijk om mij te focussen op een onderwerp en hier helemaal in op te gaan.