Ophef rond Giro 555-actie voor het Midden-Oosten

Ophef rond Giro 555-actie voor het Midden-Oosten

Foto van: Giro 555

De Giro 555-actie voor het Midden-Oosten zorgt voor veel discussie. Deze actie is bedoeld om hulp te bieden aan mensen in nood, maar de keuze om Israël op te nemen in de actie heeft vragen en kritiek opgeleverd. Gerard Jonkman, directeur van The Right Forums en expert op het gebied van het Midden-Oosten, zegt: “Het verbaast mij wel dat Israël ook is opgenomen. Meestal gaat het geld naar landen die niet in staat zijn om zelf steun te verlenen. “Het lijkt erop dat deze keuze nu alleen is gemaakt, om iedereen te vriend te houden.”

Door de ophef zijn mensen minder geneigd om te doneren. Gerard merkt op: “Veel mensen willen iets doen, maar weten niet goed hoe. “Ik denk dat veel mensen nu niet gaan doneren omdat ze het er niet mee eens zijn.” Dit kan de impact van de Giro 555-actie verminderen, terwijl lokale projecten juist profiteren van de aandacht voor humanitaire kwesties.

Toch zijn er ook positieve kanten aan de actie. “Deze acties zorgen voor mooie initiatieven op lokaal niveau. Ook jongeren worden bewuster van wat er in het Midden-Oosten gebeurt.” Dit laat zien dat, ondanks de kritiek, de actie ook bewustzijn creëert over humanitaire kwesties,” aldus Gerard.

De Giro 555-actie staat voor de uitdaging om zowel steun te krijgen als de verschillende meningen te respecteren. Mensen willen helpen, maar de keuzes die gemaakt worden, kunnen hun bereidheid om te doneren beïnvloeden. Het is belangrijk dat de actie goed uitlegt wat de doelen zijn en hoe de hulp echt helpt. Op die manier kan de Giro 555-actie hopelijk de nodige steun krijgen om een echt verschil te maken.

 

Vorkje in de radio uitzending: Eva Berkman, persvoorlichter van Cordaid

 

 

Over de auteur

Babs van Boxtel

Babs van Boxtel studeert sinds dit jaar journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht. Zij is een jonge, geïnteresseerde en creatieve student met ambities. Haar droombaan is dan ook presenteren. Deze interesses zijn ontstaan in haar middelbare school tijd. Voor haar profielwerkstuk heeft zij dan ook een documentaire gemaakt en heeft hierbij veel voor de camera gestaan. Hier begon haar passie voor presenteren en deze passie wilt ze graag ontwikkelen. Haar nieuwsgierigheid en brede interesses zorgen voor veel sterke ideeën voor nieuwe opdrachten en projecten.