Buy Now, Pay Later: De Keuze van de Moderne Consument

Buy Now, Pay Later: De Keuze van de Moderne Consument

Foto door Andrea Piacquadio, via Pexels

Buy Now, Pay Later. Een makkelijke betaaloptie voor kopers om een product aan te schaffen en een goudmijn voor bedrijven die dit aanbieden. Bij deze betaalmethode koop je een product dat je achteraf pas hoeft te betalen. Alleen mensen maken het verschuldigde bedrag vaak niet voor de uiterste betaaldatum over. Dit komt omdat mensen het simpelweg vergeten of het geld er niet voor hebben. De gevolgen hiervan zijn soms erg groot en kunnen oplopen tot hoge schulden. Toch weerhouden deze risico’s mensen er niet van om deze betaalmethode te gebruiken.

 

Een Gemakkelijke Betaaloptie

Minke Haak (23) is studente en woont samen met haar vriend in Groningen. Na haar eigen zeggen gebruikt ze de optie van Buy Now, Pay Later erg vaak. “Altijd als de optie om achteraf te betalen aangeboden wordt, gebruik ik die. Ik gebruik het vooral voor kleding en cadeaus voor vrienden en familie.” Minke doet dit omdat ze op het moment van de bestelling vaak het bedrag niet kan missen dat anders van haar rekening af zou gaan. Wel rekent ze altijd goed uit wanneer ze weer loon gestort krijgt en voor welke datum ze de betaling moet hebben gedaan. Dit moment noteert ze dan ook altijd in haar agenda. Ondanks dit is ze wel eens vergeten om de rekening te betalen. “Ik kreeg toen twee aanmaningen als gevolg van het feit dat ik vergeten was te betalen. Ik weet dat het eigenlijk niet handig is om achteraf te betalen. Toch is het een hele makkelijke en fijne optie, je weet namelijk toch wel dat je aan het eind van de maand weer loon krijgt. Maar het gevaar is dus dat je het vergeet, maar dat houdt mij niet tegen om het te gebruiken.”

 

Invloed op Maandelijkse Financiën

In haar omgeving gebruikt iedereen de betaaloptie wel. “Mijn vriend doet het, maar mijn vrienden al helemaal,” voegt ze toe. “Mijn vriend zegt er soms wel wat van, zoals wanneer het een rekening van 600 euro is.” Door deze uitgaven heeft ze de maand erop veel minder te besteden en moet ze er dan ook weer rekening mee houden dat ze minder leuke dingen kan doen. “In die tijd verdiende ik ook wel meer, dus het was niet dat ik hierdoor in de schulden kwam. Alleen het heeft uiteindelijk wel effect op mijn financiën van de volgende maand.”

 

Bewuste keuze

Minke en vele anderen weten de risico’s die komen kijken bij het gebruik van achteraf betalen, maar dit weerhoudt hen niet van het gebruik van deze methode, ondanks de mogelijke grote consequenties. Voor hen weegt het gemak vaak zwaarder dan de zorgen over financiële gevolgen.

 

Tijdens de spraakmakers radio-uitzending van vrijdag 18 November, was Anne Abbenes, financieel psycholoog, pionier en expert op het gebied van financieel gedrag te horen over het begrip “Buy Now, Pay Later”.

Over de auteur

Chimène de Jonge

Chimène de Jonge (23), journalist in opleiding aan de school voor journalistiek Utrecht.